De Schuunste Klap #9: Waarom heten we plots “Haas” als we van niets weten?

Op 15 mei 2025

Ken je het? Er wordt een lastige vraag aan jou gesteld over iets waarmee je liever niets te maken wil hebben, of waarvan je niets afweet, of … waarbij je doet alsof je er niets van afweet. Je antwoordt dan maar prompt: “mijn naam is Haas.” Natuurlijk, want een haas zal wellicht niets weten over waar die lastige vragen over gaan. Toch hoor ik je denken: waarom zeggen we dit zo? Wat heeft een haas nu te maken met iets niet weten?

Wel, beste lezer, het heeft eigenlijk niets met een haas te maken, maar wel met een serieus uit de hand gelopen studentenduel, ergens diep in de negentiende eeuw. Iemand die halvelings betrokken was, hield zich echter van den domme. Bovendien komt de uitdrukking uit het Duits. Het was 1855 toen een rechtenstudent in Heidelberg een medestudent doodschoot in een duel. Om aan vervolging te ontkomen, leende hij een legitimatie van een medestudent, ene ‘Karl Victor Hase’, om ongemerkt naar het westen te vluchten en dienst te nemen in het Franse Vreemdelingenlegioen. Karl Victor Hase deed aangifte betreffende zijn “gestolen” identiteit. Aangekomen in Frankrijk verloor de dader de valse legitimatie, die door de Franse politie naar Heidelberg werd teruggestuurd. In Heidelberg werd Karl Victor Hase op het matje geroepen en moest zich zelfs voor de rechtbank verantwoorden. Daar zou hij gezegd hebben: “Mein Name ist Hase, ich weiß von nichts.” Deze uitspraak sijpelde door in Duitse en Nederlandstalige universiteiten en stond al snel gelijk aan ‘van niets weten’.

Karl Victor ging een tijd in het leger en schopte het tot luitenant, vooraleer hij in het burgerleven boekhouder werd. In 1860 werd hij ziek en stierf jong. We kunnen dus stellen, met alle respect voor diens leven, dat hij op jonge leeftijd het “haasje” was. Excuses voor deze flauwe woordspeling.

Benieuwd naar de andere artikels van 'De Schuunste Klap'?

De Schuunste Klap #1: De Absjaar
De Schuunste Klap #2: De Poembaksmoel
De Schuunste Klap #3: Een ‘Mexicaans Leger’
De Schuunste Klap #4: 'Waarom leeft God toch zo graag in Frankrijk?
De Schuunste Klap #5:Waarom valt iemand met z’n gat in de boter?
De Schuunste Klap #6:Waarom hebben Vlamingen ‘goesting’?
De Schuunste Klap #7: Wat was een santenboetiek precies?
De Schuunste Klap #8:Hoezo is iets “een brug te ver”?

Deze bijdrage is een initiatief van Jong N-VA Deurne en wil bepaalde typisch Antwerpse termen en Vlaamse uitdrukkingen uitleggen en in ere houden. Als jongeren dragen zij het Antwaarps dialect en het Nederlands een warm hart toe en vinden ze het belangrijk om deze taal levend te houden.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is