U bent hier
Buurtinformatienetwerken versus Whatsapp buurtpreventie
In Nederland ziet men in verschillende steden bordjes hangen met ‘Whatsapp buurtpreventie’. Ook hier bij ons in Limburg zijn er verschillende gemeenten die hiermee werken.Dit wekte mijn interesse en daarom vroeg ik vorige maand aan onze burgemeester wat nu het verschil is tussen de bij ons gebruikte ‘BuurtInformatieNetwerken’ (BIN) en ‘WhatsApp Buurtpreventie’ (WAPB). Want veiligheid in onze buurten ligt ons na aan het hart.
Ik peilde bij onze burgemeester naar de voornaamste verschillen tussen beide systemen (voor- en nadelen) en waarom men in onze stad voor het BIN-netwerk heeft gekozen?
De burgemeester liet me alvast het volgende weten. De werking van de buurtinformatienetwerken (BIN) bestaat op nationaal niveau inmiddels 25 jaar. De stad Antwerpen en de Politiezone maken reeds 21 jaar lang gebruik van de BIN's.
WhatsApp Buurtpreventie (W ABP) bestaat sinds 2015 en werd in Nederland opgericht. De werking van de Whatsapp Buurtpreventie is grotendeels een kopie van de BIN-werking en vertoont grote gelijkenissen op vlak van het beheer van de ledenlijst, geografische gebiedsbepaling, de afbakening door borden en het gebruik van stickers.
Voor- en nadelen tussen beide netwerken:
Buurtinformatienetwerk (BIN)
- Gestructureerde werking via ministeriële omzendbrief
- Laagdrempelige communicatievorm (telefoon)
- Geen verbinding met internet vereist
- De basiswerking is kosteloos voor deelnemers
- Betreft een samenwerking tussen burgers en politie
- Communicatie en berichten lopen steeds via meldkamer van de politie - politie blijft ook verantwoordelijk voor de inhoud van de berichtgeving
- Geen vervorming van bericht mogelijk
- Conform de Algemene verordening gegevensbeschenning (AVG regelgeving)
- Het ledenaantal per lijst is in principe onbeperkt
- Geen achterliggend 'winstmodel'
WhatsApp Buurtpreventie (WAPB)
- Verschil op vlak wetgeving tussen Nederland en België inzake handelingen die toegelaten zijn voor de leden
- Communicatie is niet laagdrempelig (beschikbaarheid smartphone, pc, )
- Toegang tot internet is vereist en kent mogelijke complicaties (bijv. voldoende dekking, mogelijke overbelasting bij calamiteiten, ... )
- Vereist constant een internetverbinding wat een meerkost betekent voor deelnemers
- Geen zicht op de inhoud van de berichten wat er toe leidt dat het niveau en de kwaliteit van de berichtgeving soms ondermaats is
- Het is niet zeker dat de meldingen afkomstig zijn van en gecontroleerd werden door de politie
- Geen specifieke regelgeving (tenzij men terug valt op de ministeriële omzendbrief BIN-werking)
- De ledenlijst van een Whatsapp-groep is op vlak van aantal beperkt
- Met een achterliggend 'winstmodel'
- Gebruik van foto's die onderling doorgestuurd worden
Waarom heeft men in onze stad voor het BIN-netwerk gekozen?
Vandaag zijn er in de stad Antwerpen 58 BIN's actief. Doorheen de jaren zijn zowel burgers als handelaars steeds meer vertrouwd geraakt met de werking van deze buurtinformatienetwerken.
Uit de vergelijking van beide modellen is duidelijk gebleken dat het strikt gereglementeerde BINmodel over enkele belangrijke voordelen beschikt. Zo is er geen beperking voor het aantal leden in de BIN-groep en is een kwalitieve check op de correctheid van de berichtgeving verzekerd. In de praktijk is reeds gebleken dat beheerders van buurtpreventienetwerken reeds moesten optreden omdat discussies tussen de leden van deze groepen ernstig uit de hand liepen.
Het BIN-model kent evenmin een achterliggend winstmodel en vereist geen verbinding met het internet.
De succesrijke werking, de continue groei van de afgelopen jaren en de bovenstaande voordelen hebben mee bepaald dat de stad Antwerpen en de PZ Antwerpen vandaag nog steeds voorstander zijn van de huidige BIN-werking.
De burgemeester hoopt dat ook het federale kader inspeelt op de maatschappelijke en technische evoluties zodat we de ambitie om de nieuwste technologieën in de BIN's te integreren ook kunnen waarmaken.
Verantwoordelijke: Gemeenteraadslid Koen Laenens en burgemeester Bart De Wever
Foto: Lokale Politie Antwerpen