U bent hier
Stad sluit cafés die met vuur spelen.
Het Antwerpse stadsbestuur sluit niet alleen een pak drugscafés, ook tegenover brandonveilige kroegen wordt duidelijk strenger opgetreden. Dat blijkt uit cijfers van de voorbije 2,5 jaar. Terwijl in 2014 slechts vier cafés dicht moesten, waren dat er in 2015 al 31. Een trend die dit jaar aanhoudt: 14 in de eerste helft van 2016.
Cafébazen die in boosheid volharden en onveilige toestanden laten aanmodderen, hoeven niet meer op veel genade te rekenen. "De stad controleerde cafés vroeger ook wel op brandveiligheid, maar het bleef bij pv's en GAS-boetes", zegt Philippe Beinaerts, kabinetschef van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Met het nieuwe bestuur volgen we het beter op. Al is de aanpak toch anders dan bij drugsinbreuken. Daar spelen we zo kort mogelijk op de bal. Maar voor een café de deuren moet sluiten omdat de brandveiligheid tekortschiet, doen we verschillende controles. We reiken oplossingen aan, bezorgen schriftelijke waarschuwingen én houden hoorzittingen. We weten maar al te goed dat een cafébaas niet alle regels rond pictogrammen, attesten en brandblusapparaten helemaal van buiten kent."
Niet definitief
Als de burgemeester een sluiting oplegt, is dat niet definitief. Beinaerts: "Uitbaters hebben zelfs na het bevel tot sluiting nog een week of twee om hun zaak toch nog in orde te brengen voor de boel wordt verzegeld." Een soort blessuretijd dus, waarin kroegbazen soms nog het nodige in orde brengen.
Zware cafébranden komen gelukkig niet zo dikwijls voor in Antwerpen. Zes jaar geleden legde een brandstichter wel de bekende club Café Capital in het Stadspark in de as. Gewonden vielen er niet, omdat de dancing dicht was. "Sommige uitbaters nemen het niet zo nauw met de regels", zegt gemeenteraadslid Koen Laenens (N-VA) die de cijfers opvroeg bij De Wever. "Als klant wil je toch graag weten waar de nooduitgang is en hoe je daar geraakt. De opgelegde sluitingen zijn een goede zaak voor de veiligheid."
Davy Brocatus, voorzitter van Horeca Antwerpen, heeft niet de indruk dat alles plots veel strenger is geworden. "Wij hebben deze cijfers over sluitingen in elk geval nog niet gezien. Wel is het zo dat bijvoorbeeld in de hotelsector opgelegde veiligheidsvereisten nogal eens afhangen van wie op dat moment de controlerende brandweercommandant is."
Cafébaas Jo Boiy (Batavier, op het Eilandje) maakt zich weinig zorgen. "Ik ben nu zeven jaar open. De stad is toen komen controleren. Je moet een keuringsverslag hebben van je gas- en elektriciteitsinstallatie, op elke verdieping een blusapparaat en in de keuken onder meer een blusdeken. Maar ik heb nog niet gehoord over zaken die ze sluiten."
Nooddeur
In het bekende bruine café Den Engel naast het stadhuis bevestigt uitbaatster Linda Van Heymbeeck de strengere controles. "Bij mij is het intussen 1,5 jaar geleden. Ik heb een nooddeur achteraan de zaak en de vereiste brandblusapparaten. HIer is alles in orde. Nu, ze sluiten je zaak niet bij het eerste probleem. Meestal gaat er veel aan vooraf."
PHILIPPE TRUYTS
Bron: Het Laatste Nieuws* - 06 Aug. 2016 Pagina 41
* Het Laatste Nieuws/Antwerpen Noord, Het Laatste Nieuws/Antwerpen Stad, Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet