Stad en district vinden elkaar in groenbeleid

Op 24 september 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Vleermuis

De vleermuizen krijgen meer ruimte in Park Groot Schijn.

DEURNE - De hoofdassen van het nieuwe park in Deurne zullen ook ’s nachts verlicht worden. Dit is nodig om veilig door het park te kunnen verplaatsen. Maar het is ook nefast voor de fauna en flora, weet districtsraadslid Maarten Goetstouwers. Vooral de vleermuizen hebben veel last van lichtvervuiling.

Dit voorjaar keurde de Deurnese districtsraad unaniem zijn voorstel tot advies goed om de parkverlichting in het park aan te passen aan deze dieren. „Het toont aan dat het district erg begaan is met de groene rand rond Deurne. Een zeer belangrijk gegeven in verstedelijkte omgeving. De unanieme goedkeuring door de districtsraad was een krachtig signaal naar de stad toe om meer rekening te houden met deze unieke dieren. Maar de lichten doven is geen optie. De veiligheid primeert.” De stad volgt Goetstouwers in zijn voorstel.

Gemeenteraadslid Koen Laenens hield in de stad de druk op de ketel om snel de nodige aanpassingen te doen. „De groene gordel in Deurne-Oost is een uniek gegeven in de stad. Het is belangrijk dat de stad daar ook de nodige aandacht aan geeft.” Beide heren zijn nu verheugd over het antwoord van de stad. In het park zullen enkel de hoofdassen worden verlicht, zodat de overige delen van het park van de nachtrust kunnen genieten.

Door het gebruik van LED-verlichting kunnen de lichtstralen meer gebundeld worden op de paden en is er minder lichtvervuiling. De natuurgevoelige plaatsen zoals de Schijnvallei zullen niet verlicht worden. Deze verlichting op de hoofdassen zal vanaf 23u minder krachtig branden om de overlast voor de vleermuizen te verminderen, maar zal nog steeds voldoende zijn om de veiligheid van de parkbezoekers te garanderen. Na een testperiode zal de lichtsterkte worden geëvalueerd. Op die manier gaan stad en district samen voor een beter natuurbeleid.
.
.
Verantwoordelijke: Koen Laenens voorzitter N-VA Deurne.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is