Deurne krijgt nog dit jaar gekleurde vuilnisbakken

Op 23 oktober 2020, over deze onderwerpen: Initiatiefrecht gemeente- en districtsraadsleden, Propere stad

Reeds onder de schepenen Heylen en Bastiaens, vorige legislatuur, pleitte gemeenteraadslid Koen Laenens voor het zichtbaarder maken van de stedelijke papiermanden. Uit onderzoek was toen gebleken dat o.a. met de jukeboxvuilbakken er minder zwerfvuil rond bleef liggen. Dit zorgde voor een properder straatbeeld. 

"In augustus 2016 vroeg ik de toenmalige schepen Heylen om het stadsgrijs kleurrijker te maken. Veel papiermanden werden opgeslorpt in de grijze massa. Groene streepjes verschenen toen en verdwenen al weer snel op de papiermanden. 
In juni 2017 kreeg ik, na een informatieve vraag aan schepen Bastiaens over hetzelfde onderwerp, het onderzoek in handen over gekleurde papiermanden in de stad Rotterdam en zijn effecten naar een properder straatbeeld toe. Dit was de conclusie en ik citeer: "In dit onderzoek van Rotterdam toonden we op wetenschappelijk wijze aan dat groene afvalbakken meer afval ophalen dan grijze afvalbakken. Het volledig groen kleuren van de afvalbak maakt de bak het meest zichtbaar en daarom het meest effectief. De volledig groene afvalbakken halen gemiddeld de helft meer afval op dan de grijze bakken en hebben dus de schoonste straten tot gevolg. Wij adviseren daarom om de volledig groene afvalbakken op meer plekken in de stad in te zetten. Hoe meer groene bakken, hoe meer afval er wordt opgehaald en hoe minder afval op de grond terecht komt. "
 
Ik ben dan ook verheugd het persbericht van 16 oktober te lezen waar de huidige schepen Fons Duchateau de daad bij het woord gaat voegen en gaat zorgen voor gekleurde papiermanden in de Antwerpse straten".

Op de commissie wonen op donderdag 22 oktober gaf de schepen meer uitleg bij de uitrol van de gekleurde papiermanden in onze stad. Zo zullen alle Big Belly's en sorteerstraten ingepakt worden met informatieve bestickering in een rode/oranje/groene kleur met een treffend geluidje naar gelang de netheid van de omgeving. 120 papiermanden krijgen een gekleurde hoes. Om de x-aantal tijd zal men evalueren naar de netheid in de omgeving van de vuilbak en kan deze van kleur veranderen. Op deze wijze sensibiliseert men de burger om zijn buurt netjes te houden.  Wie het niet netjes wil houden zal gesanctioneerd worden d.w.z. een GAS-boete + de opruimkosten betalen. Zo werken we verder aan een properder Antwerpen. 
 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is