De Wever sloot al 94 drugscafés (tijdelijk)

Op 5 augustus 2016, over deze onderwerpen: Politie & Veiligheid
Bart De Wever - Daniël Termont

Al 94 drugscafés liet Antwerps burgemeester Bart De Wever in zijn stad sluiten. Tijdelijk, maar als het van zijn partij afhangt, mogen uitbaters die veroordeeld worden voor drugsfeiten, nóóit meer een café openhouden. Met dat wetsvoorstel wil N-VA-Kamerlid Johan Klaps de toestroom van malafide uitbaters naar gevoelige wijken in grootsteden platleggen. Gents burgemeester Termont steunt het voorstel.

Voor Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is de 'war on drugs' een speerpunt van zijn veiligheidsbeleid. Op straat én achter de gevels. Er gaat bijna geen week voorbij of hij sluit wel ergens een café, meestal voor twee tot vier maanden. Burgemeesters kunnen immers geen definitieve sluitingen opleggen, enkel tijdelijke. Liefst 94 liet De Wever er al dichtdoen, sinds hij baas werd op 't Schoon Verdiep. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Koen Laenens (N-VA) opvroeg. Het 'topjaar' was 2014 met 35 sluitingen, nadat er al 26 keer een drugscafé dicht moest in 2013. Vorig jaar zakte dat even naar 17, maar in de eerste helft van dit jaar klom de teller vlot naar 16. Goed voor een jaargemiddelde van 27. Het is niet dat De Wevers socialistische voorganger Patrick Janssens stilzat, maar die raakte slechts aan de helft: 13.

"We pakken er niet altijd de criminele masterminds mee", zegt De Wevers kabinetschef Philippe Beinaerts. "Maar een kleine maatregel is zo'n tijdelijke sluiting beslist niet. De meeste café-uitbaters leren hun lesje wel wanneer ze zonder inkomsten vallen. Bovendien gaan we ervan uit dat de strijd tegen de drugsoverlast mee zorgt voor een forse daling van de criminaliteit (13 procent in 2015, red.), omdat je ook andere misdrijven als afpersing en diefstal met geweld indijkt."

Hardleers

Maar alles kan beter. Dertien cafébazen liepen zowaar twéé keer tegen de lamp. In mei dit jaar werd café Baron in de Statiestraat zelfs voor de derde keer gesloten. Hardleers, heet zoiets.

Beinaerts: "Voor een definitieve sluiting moeten de inbreuken al heel zwaar zijn. Dat is hier nog niet gebeurd. Wie een drugsmisdrijf pleegt, kan toch een drankvergunning krijgen. In het moraliteitsattest is dat geen uitsluitende voorwaarde." Heling en fraude zijn dat wél. Met een federaal wetsvoorstel wil N-VA'er Johan Klaps - die gisteren onbereikbaar was voor commentaar - de verouderde wetgeving uit 1953 aan de realiteit van vandaag aanpassen.

Klaps krijgt alvast bijval van Gents burgervader Daniël Termont (sp.a). "Een zeer goed voorstel. Nu kan ik een café verschillende keren tijdelijk laten sluiten. We zijn zelfs al tweemaal naar de rechtbank getrokken om de deur van cafés in de Zuid definitief dicht te doen. Maar de rechtbank volgde ons niet. Ik respecteer de scheiding der machten, maar zou als burgemeester toch graag een grotere bevoegdheid hebben. Een nationaal uitbatingsverbod voor cafébazen die zich aan drugsmisdrijven schuldig hebben gemaakt, zou ook beletten dat iemand Gent verlaat en gewoon verder doet in Antwerpen."

Of daarmee alle achterpoortjes dichtgaan - familieleden of vrienden die zogezegd een café voor de veroordeelde uitbater runnen - is maar de vraag. "Het is aan de stad en de politie om stevig te controleren", zegt gemeenteraadslid Koen Laenens. "Hoe groter de pakkans, hoe lastiger dealers het krijgen om hun waar te slijten."

Bron: HLN 05/08/16
Foto: © photo news - belga.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is