Deurne en Natuurpunt dromen over ecobruggen.

Op 4 maart 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Deurne en Natuurpunt dromen over ecobruggen

Grote wandelzones die de groengebieden in het district met elkaar verbinden. Dat is de droom van het district Deurne. Een ecobrug over het Albertkanaal moet voor een aansluiting zorgen met het gemeentepark van Schoten.

Het district Deurne droomt van een groene verbinding tussen het Rivierenhof, Park Groot Schijn, het Beschermde Landschap Ertbrugge en de Bremweide. In samenspraak met de gemeente Wijnegem wordt ook onderzocht in hoeverre Ertbrugge kan aansluiten bij de Fortvlakte.

Ook de gemeente Schoten en nv De Scheepvaart zijn betrokken bij het project. Met een ecotunnel onder de Bisschoppenhoflaan en een ecoduct over het Albertkanaal willen ze een doorsteek realiseren van de Bremweide richting het Gemeentepark van Schoten.

Fauna en flora
N-VA-districtsraadslid Maarten Goetstouwers loopt al sinds 2004 rond met het idee. “Door groengebieden te koppelen, met respect voor de eigenheid, kunnen we grotere, groene wandelzones creëren”, legt Goetstouwers uit. “Dat biedt ook voor de fauna en flora heel wat mogelijkheden. De Deurnese groengebieden liggen versnipperd en vele zijn in het verleden stiefmoederlijk behandeld. Deurne is een district met erg veel parken. Mijn droom is om van Deurne een park te maken met een district in.”

Maar het gaat verder dan enkel Deurne, want ook Wijnegem en Schoten maken deel uit van het project. “De Hoogmolenbrug wordt in 2018 afgebroken en driehonderd meter verplaatst richting Antwerpen”, vertelt Tjerk Sekeris (N-VA), districtsvoorzitter van Deurne. “Dat biedt mogelijkheden voor een ecobrug er vlak naast. Door de oevers af te schuinen aan dat punt, kunnen we zo een oversteekplaats voor reeën maken. Natuurlijk lopen er ook gesprekken met nv De Scheepvaart om te zien wat mogelijk is.”

“Aan de grens met Wijnegem vormt de Houtlaan vandaag een onoverkomelijke barrière tussen Ertbrugge en de Fortvlakte”, gaat Sekeris verder. “In de toekomst komt hier een uitbreiding van de stelplaats van de Lijn en mogelijk een op- en afrittencomplex van de A102. Velen zien dit als een bedreiging voor het bestaande groen, wij grijpen dit aan als opportuniteit om de noodzakelijke verbinding tussen Ertbrugge en de Fortvlakte te verwezenlijken. Hoe we dit kunnen realiseren, wordt nu nog onderzocht.”

Het vooronderzoek moet tegen het begin van de zomer afgerond zijn. Vanaf dan kunnen concrete plannen uitgewerkt worden.

Vergroening Turnhoutsepoort
Ondertussen wil Natuurpunt stad Antwerpen dat de Turnhoutsepoort, waarvan de herinrichting vandaag op het college besproken wordt, vergroent. “Deze zone vormt een cruciaal knooppunt voor de ecologische verbindingen van alle natuur tegen en rond Antwerpen. Alle ecologische migratie vanaf Hobokense Polder, via de Ring- en spoorwegbermen over Wolvenberg, vindt zijn aantakking naar het Rivierenhof en verder door via de Turnhoutsepoort”, zegt Koen Van Keer van Natuurpunt.

“Vooral het ecologisch functioneel maken van de bruggen Turnhoutsebaan en Stenenbrug is belangrijk om de migraties van planten en dieren van en naar het Rivierenhof mogelijk te maken”, gaat hij verder.

Natuurpunt ziet vooral mogelijkheden in het gedeeltelijk vergroenen van de zijstroken van de bruggen, of het aanbrengen van groene goten aan de constructies.

Bron: GVA. 04-03-2016.
Patrick van de perre
Jan Stassijns

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is