U bent hier
Geocaching in Deurne
Geocache is een spel in de openlucht met een gps als hulpmiddel. Het concept is een moderne versie van de vertrouwde schattenjacht waarbij de antwoorden op zoekvragen naar een schat (of cache) leiden. De coördinaten van een locatie voert u in uw gps-toestel of smartphone, waarna de locatie zichtbaar wordt op de kaart. Om tot de volgende plaats te komen, dient u een vraagstuk op te lossen.
Op het einde onthullen alle oplossingen gps-coördinaten die u tot bij de cache brengen. Wanneer u uiteindelijk de schatkist vindt, kunt u uw naam in het logboek zetten om te bewijzen dat u tot het einde bent geraakt. Daarnaast zitten er hebbedingen in de doos die u kunt ruilen voor een voorwerp dat u zelf heeft meegebracht. (bron: www.middelheimmuseum.be)
Geocaches worden vaak gelegd door privé-personen. Vaak willen de leggers aan andere geocachers mooie tochten of plekjes tonen. Maar dit leggen kan ook door gemeentes gebeuren, de volgende gemeentes adverteren een geocache-wandeltocht op hun website: Mol, Kasterlee, Boom, Balen, Beerse, … . Gemeentes gebruiken deze geocaches om wandeltochten of andere toeristische plekken meer in de kijker te plaatsen. Als je zelf een wandel-gps of een gewone smartphone hebt dan kan je zo beginnen. Sommige gemeentes lenen/verhuren wandelgpsen. Geocaching wordt door de stad Antwerpen reeds gebruikt in het Middelheimmuseum:
http://www.middelheimmuseum.be/Museum_Middelheim_NL/MiddelheimNL/Middelh...
1) Is de schepenen bereid om te kijken of geocaches in Deurne interessant zijn om het cultuurpatrimonium van Deurne nog meer in de kijker te zetten?
Antwoord:
Uit onderzoek blijkt dat vandaag 16 % van de > 65 jarigen mobiel internet gebruikt, bij de 45 tot 65 jarige is dat 25 %, bij de 25 tot 45 jarige 58 % en meer dan 75 % van de jongeren onder de 25 jaar maakt gebruik van mobiel internet (bron: CBS, Nederland). Mobiel Internet wordt in Vlaanderen ook elke jaar goedkoper en dat biedt perspectieven voor lokale overheden.
Zo hebben wij op onze nieuwe informatieborden QR – codes aangebracht om bijkomende informatie (die wij omwille van plaatsgebrek niet konden voorzien op de borden) te raadplegen. Ook Geocaching behoort tot de mogelijkheden.
Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS gebruikers. Deelnemen met “schat zoeken”, op z'n Engels 'cache hunt', is een goede manier om de voordelen en de prachtige mogelijkheden van een GPS te leren kennen.
Het basisidee is dat personen, verenigingen of lokale overheden caches verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden. Andere GPS gebruikers benutten deze coördinaten om deze caches te vinden.
Het Middelheim Museum experimenteerde als eerste Antwerpse museum met geocaching. Het geocache parcours Sculptopia is een originele manier om de kunstwerken in het Middelheimmuseum beter te leren kennen. De route start op dezelfde plek als het loop- en wandelparcours in het park. Bij dit spel moet u detailfoto’s van de beeldhouwwerken verbinden met het juiste kunstwerk en er daarna een vraag over beantwoorden.
Geocaching is dan ook een uitstekende manier om de kunstwerken te ontdekken. Zelfs voor vaste bezoekers is het spel een meerwaarde omdat zij attent worden gemaakt op details die zij nog niet eerder hebben opgemerkt. Daarnaast is het ook voor kinderen een leuke manier om met kunst in aanraking te komen.
Onze infoborden zijn een perfect medium om met geocaches in beeld te brengen. Op die manier zorgen wij voor een kruisbestuiving tussen mensen die gewoon zulke borden bekijken op een wandeling en mensen die wij dankzij een technische wandeling naar zulke borden trekken. Allerlei manieren zijn te bedenken om mensen informatie over Deurne mee te geven.
Het lezen van de borden en daar een tip uit halen om de eigenlijke schat te vinden, een eenvoudige oppikker waarbij de info van het bord herhaald wordt op de website van geocaching (zodat die ook dienst doet als een alternatieve toeristische site).
Het district zal in enkele caches goodies voorzien voor de eerste vinders, wat het effect van de race nog vergroot. Uiteraard is het speleffect om zulke dingen te ontdekken een leuke manier – het nemen van selfies van de borden zorgde voor competitie, voor mensen die vaker naar je kanalen komen kijken om op de hoogte te blijven van de voortgang van anderen …
U ziet wij zijn al helemaal mee … laagdrempelig, bijdetijds, onconventioneel eigentijds hip en goedkoop … kortom Deurns.
Tjerk Sekeris
districtsschepen