U bent hier
Hendrik Conscience wordt uitgebreid gevierd
Van 1 tot 9 december brengen auteurs en acteurs hulde aan de schrijver. De activiteiten vinden plaats op verschillende locaties, van het boekenbergpark tot bibliotheek Couwelaar. Jonas Van Thielen speelt De Leeuw van Vlaanderen na. Kader Abdolah houdt een boekenbabbel. Of Robby Cleiren vertelt tijdens een wandeling over het Boekenbergpark waar ook Conscience in rondliep. En vanaf 1 december tot 2 januari staat er in het Volksmuseum en in de bib een kleine tentoonstelling gewijd aan Conscience en Deurne .
Heemkundige Ludo Peeters kent nog wat achtergrondinfo over de schrijver: "Zijn vader werd begraven op Sint Fredeganduskerkhof maar het graf werd ontruimd. Zijn halfzuster Anna Conscience ?Leroy heeft er nog een monument, evenals tal van literaire Vlaamse figuren waarmee hij contacten had: Jan Jacob De Laet , Lambertus Van Rijswijck , Gust Janssens en nog enkele anderen."
De schrijver bleek een bezoeker te zijn van herberg D'Exter. Heemkundige Peeters: "Hier dronk hij met zijn vrienden de dubbele Seef. Die kan je nu in het Volksmuseum Deurne Dorp komen proeven." Ter ere van Conscience, maar ook van Pieter Breughel en Domien Sleeckx die hier al eens vertoefden, staat er een monumentale bank aan de ingang van het Boekenbergpark, tegenover de herberg.
En op het einde van de Boekenberglei hangen aan het huis van Jef Coenen, lid van de heemkundige kring Gitschotelbuurschap 2 herdenkingspanelen: de eerste verwijst naar het historische Lanteernhof dat op enkele luttele meters hier vandaan heeft gestaan. De tweede herinnert aan een boek van Hendrik Conscience dat onlosmakelijk verbonden is met dit landgoed.
Coenen: "Het boek Geschiedenis van graaf Hugo van Craenhove en van zijnen vriend Abulfaragus, geschreven in 1845, speelt zich namelijk af in het Lanteernhof."
Het volledige programma staat op www.ccdeurne.be