Ontwerp noordelijke Ringparken, volgende stap in De Grote Verbinding

Op 21 februari 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Vandaag keurde het college de projectdefinities goed van de vier noordelijke Ringparken die in het kader van De Grote Verbinding worden uitgerold. Het gaat om de projectdefinities van Ringpark Noordkasteel, Ringpark Groenendaal, Ringpark Lobroekdok en Ringpark het Schijn. Deze parken komen op en langs de Oosterweelverbinding op de rechteroever van de Schelde en strekken zich uit van aan de Schelde ter hoogte van het Noordkasteel tot aan de aansluiting met de E34.

 

Ringpark Lobroekdok en Ringpark het Schijn

Ringpark Lobroekdok vertrekt aan de noordkant van Schijnpoort en loopt door tot aan het Albertkanaal. Door de afbraak van het viaduct, de sanering van het (in de toekomst versmalde) Lobroekdok en de overkapping van een deel van de snelweg, ontstaat een enorm potentieel: groene ruimte in een tot nu toe erg verhard gebied, recreatie, gemengde stadsontwikkeling en nieuwe verbindingen tussen Dam, Merksem en Kronenburg.

Ringpark het Schijn vertrekt aan de zuidkant van Schijnpoort en loopt tot aan het Rivierenhof. Centraal in het park ligt het Schijn, de vergeten rivier van Antwerpen. Na de werken aan de Oosterweelverbinding kan het Schijn geïntegreerd worden in een langwerpig landschapspark langs de snelweg. Ter hoogte van Hof Ter Lo vormt een groene overkapping een verbinding tussen Borgerhout en Deurne, en tussen de dichtbebouwde wijken en het ruime Rivierenhof.

Deze twee Ringparken werken verder op de leefbaarheidsprojecten Steenborgerweert / Kap Dam, Kap Sportpaleis, Bermen langs Albertkanaal, Waterpark, en Schijnvallei / Ter Lo / Deurne. Ook hier is er door intensief overleg tussen burgerbewegingen, wijkcomités, overheden, Lantis en de intendant een nieuw concept uitgewerkt voor het aansluitingscomplex aan Schijnpoort, het scharnierpunt tussen beide Ringparken. Zo wordt de verbindingsweg opgeschoven tot aan de overzijde van de Ring, meer bepaald tussen de Ring en de waterzuiveringsinstallatie, waardoor meer ruimte overblijft voor een park aan de kant van Deurne-Noord. Dit concept wordt door Lantis en het nieuwe ontwerpteam de volgende maanden verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

 

Volgende stappen

De ontwerpteams uit ‘Over de Ring’ kunnen nu een offerte indienen voor de uitwerking van deze vier Ringparken. Zo kunnen ze in het najaar van 2020 aan de slag om de huidige concepten uit te werken naar uitvoerbare plannen. Ook nu gaan de ontwerpteams terug nauw samenwerken met de buurten, wijken en gebruikers. De realisatie van de vier Ringparken volgt pas na de realisatie van de Oosterweelverbinding, pas dan kunnen de overkapping en de (werf)zones langs de Ring ingericht worden. Deze Ringparken hangen nauw samen met de realisatie van de Oosterweelverbinding op rechteroever. De ontwerpteams mogen niet meer raken aan de snelweginfrastructuur, de op- en afritten en de manier waarop het verkeerssysteem functioneert. Dit is al uitgebreid bestudeerd door een team van overheden, experts en burgerbewegingen onder leiding van de intendant. De ontwerpers zullen dan ook nauw samenwerken met Lantis, de bouwheer voor de Oosterweelverbinding, om beide ontwerpen op elkaar aan te sluiten en af te stemmen.

 

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Koen Kennis, schepen voor mobiliteit - Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling – Fons Duchateau, schepen voor groen en stads- en buurtonderhoud

Afbeelding: Team Intendant

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is