Wijziging parkeertarieven in Antwerpen vanaf 1 januari 2020

Op 16 november 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Het college keurde vandaag het principe goed dat vanaf 1 januari 2020 de parkeertarieven in Antwerpen aangepast zullen worden. Het aangepaste retributiereglement wordt nog voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarnaast rolt de stad in de loop van 2020 nog andere aanpassingen rond het parkeerbeleid uit. Zo keurde het college vandaag het principe goed dat enkele tariefzones aangepast en uitgebreid worden om de zones duidelijker en leesbaarder te maken, en dat de  grenzen van de  bewonerszone Historisch Centrum uitgebreid worden.

Om de parkeerdruk in Antwerpen te verlagen, neemt de stad verschillende maatregelen. Zo werd sinds 1 april 2019 bewonersparkeren in de 20ste-eeuwse gordel en de wijken buiten de Antwerpse Ring ingevoerd.

Een andere belangrijke pijler van het parkeerbeleid is het tariefbeleid. Het college besliste vandaag de tarieven  voor de verschillende zones en het retributietarief vanaf 1 januari 2020 aan te passen. De laatste indexatie van de parkeertarieven vond plaats in 2013. Een benchmark gaf aan dat er in Antwerpen, in vergelijking met andere Vlaamse en internationale steden, geen hoge parkeertarieven gelden. Zelfs na aanpassing van de tarieven blijft dit het geval.

Door de tarieven te actualiseren, zorgt de stad Antwerpen er voor dat het voor middellange en langparkeerders interessanter wordt om niet op straat te parkeren. Zo wordt het voor bewoners en kortparkerende bezoekers makkelijker een parkeerplaats op straat te vinden en daalt de parkeerdruk.

 

ROZE ZONE

                     

  Huidig Nieuw
1e uur 0,00 euro 0,00 euro
2e uur 0,00 euro 0,00 euro
3e uur 0,50 euro 0,70 euro
4e uur 0,50 euro 0,70 euro
5e uur 0,50 euro 0,70 euro
6e uur 0,50 euro 0,70 euro
7e uur 0,50 euro 0,70 euro
8e tot 10e uur  2,70 euro (dagtarief voor max. 10u) 3,50 euro (dagtarief voor max. 10u)

 

Uitbreiden roze zone

De wijk Zwarte Arend in het district Deurne wordt toegevoegd aan de roze zone. Heel wat bezoekers omzeilen het parkeertarief door aan deze kant van de Ruggeveldlaan te parkeren waardoor bewoners veel moeite hebben om een parkeerplaats te vinden. Ook de andere straten in het district Deurne, waar deze problematiek zich stelt, worden toegevoegd aan de roze zone. Er worden ook afspraken gemaakt met de gemeente Borsbeek.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is