Versnelde projectrealisatie

Op 21 juni 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken
Waalhofstraat

District Deurne ondertekent als eerste het charter “versnelde projectrealisatie

Wij vinden het logisch dat openbare werken of werken van nutsmaatschappijen op het openbaar domein zoveel mogelijk in synergie gebeuren, dus in samenwerking. Dat maakt de doorlooptijd korter en er is minder hinder voor inwoners en weggebruikers. De kosten zijn lager, omdat straten en wegen maar één keer moeten opgebroken worden. De communicatie rond de werken tenslotte gebeurt gezamenlijk en dus efficiënter.

“Ik geef u graag een voorbeeld uit de rijke catalogus van frustraties voor het lokale beleid”, zegt Tjerk Sekeris, districtsburgemeester. “De Waalhofstraat is een korte straat tussen de Boekenberglei en de Menegemlei in Deurne – Zuid. Begin maart 2016 laten een aantal inwoners ons weten dat er een probleem is met de riolering in de straat. Rio-Link (de riool beheerder) doet een camera onderzoek en stelt vast dat er een probleem is met de riolering dat dringend aangepakt moet worden.

De stad Antwerpen, het district Deurne en Rio-Link besluiten dat een heraanleg van de Waalhofstraat noodzakelijk is. Alle partijen zitten met ander woorden op dezelfde golflengte en toch moeten wij vaststellen dat de werken pas na 27 maanden starte. Dat begrijpt niemand meer”.

De Waalhofstraat was een project met twee partners, maar als er meerdere partijen (zoals De Lijn Agentschap voor Werken en Verkeer, Aquafin … ) betrokken zijn is de chaos compleet. Dit brengt een reëel risico voor een lange doorlooptijd en vertragingen met zich mee. Een duidelijke gezamenlijke identificatie van alle partijen, risico’s en procedures aan het begin van een project, een strakke gezamenlijke planning en een permanente afstemming tussen alle partijen zijn dan ook meer dan ooit cruciaal.

Met de ondertekening van het charter “versnelde projectrealisatie” verklaren de betrokken partijen dat zij zullen onderzoeken hoe de samenwerking en efficiëntie bij projecten kan verbeteren. Dit om de doorlooptijd van projecten zo kort mogelijk te houden en de hinder voor de burgers in de mate van het mogelijke te verminderen. Zij zullen de conclusies van dit onderzoek vervolgens ook implementeren.

Dit charter werd al ondertekend door het Agentschap van Wegen en Verkeer,  Aquafin, AquaFlanders, Bouwunie, VVSG en VMM. Het district Deurne ondertekent als eerste district het charter.


Verantwoordelijke: Tjerk Sekeris districtsburgemeester
Foto: Guido Hufkens

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is