Twintig 'struikelstenen' om slachtoffers WOII te herdenken in Deurne

Op 26 september 2021, over deze onderwerpen: Geschiedenis

De grootschalige vervolging van Joodse burgers tijdens WOII sloeg hard toe in België. Zeker in Antwerpen, maar ook veel Joden uit Deurne werden het slachtoffer. In 1940 woonden bij benadering 500 Joodse mensen in Deurne en kwamen bijna 260 van hen om in Auschwitz of een ander uitroeiingskamp.

Tot nu toe bestond er in de openbare ruimte niets dat herinnert aan deze tragiek, de slachtoffers leken spoorloos uitgewist. Daarom suggereerde Burgerinitiatief ‘Struikelstenen in Deurne’ om struikelstenen te leggen voor enkele van de slachtoffers.

Wat is een struikelsteen?

Een struikelsteen is een klinker van 10 op 10 cm waarin de naam, geboorte-, deportatie- en overlijdensdatum van slachtoffers gegraveerd zijn. Het is een stille herinnering in het voetpad voor het huis waar deze mensen 
gewoond hebben. Ze maken duidelijk waar onverdraagzaamheid toe kan leiden.

Locaties in Deurne

De struikelstenen zijn te vinden op volgende adressen:

  • Te Couwelaarlei 31 voor de familie Tertaas-Huysman
  • De Berlaimontstraat 14 voor de families Gulden-Bruches
  • Gallifortlei 146 herdenking van de gedeporteerde slachtoffers
  • Lundenstraat 64 voor Alfons Schneider
  • Oude Donklaan 97 voor de familie Cohen-Aldewereld
  • Cruyslei 86 en 88 voor de families Hillesum-Trytel en Haber-Löw

Districtsburgemeester verontschuldigt zich namens voltallige college

Burgerinitiatief ‘Struikelstenen in Deurne’ legde 20 struikelstenen in Deurne voor de woningen van gedeporteerden. Ter gelegenheid van de dag verontschuldigde Tjerk Sekeris, districtsburgemeester, zich tegenover de slachtoffers van de deportaties en hun nakomelingen voor het gebrek aan respect dat het district Deurne toonde bij de herdenking van de razzia op de nacht van 28 augustus 1942. Het ging die dag te veel over de heroïsche daden van ons politiekorps en te weinig over de echte slachtoffers van deze gruweldaad.

Speech Tjerk Sekeris:

"Op 29 augustus 2017 herdacht het district Deurne de joden razzia die 75 jaar geleden plaats vond in Antwerpen. Die herdenking vond plaats (of moest plaats vinden) in de school Sancta-Maria op de Gallifortlei, waar vroeger Cinema Plazza stond. Moest plaats vinden, omdat door een bijzonder pijnlijk misverstand de vele Joodse genodigden voor een gesloten deur stonden. En dat was nog het minst pijnlijke.

Deze plechtigheid, alhoewel ze met de beste intenties georganiseerd was, was volledig ongepast. De nadruk tijdens de plechtigheid had moeten liggen bij de vele tientallen slachtoffers van de nazi terreur. Een terreur waar ook leden van het Deurnese politie korps bij betrokken waren. Het districtsbestuur beklemtonende toen de heldendaden van een aantal politieagenten en burgers die een aantal van hun medebewoners gered hebben en niet de gruwel van hen die niet gered zijn.

Zonder afbreuk te doen aan het heroïsme van een aantal Deurnenaars had het college op dat ogenblik alle aandacht moeten besteden aan het onnoemelijk leed van onze gedeporteerde Deurnese joodse medemensen.

Wij willen ons daar vandaag nogmaals voor verontschuldigen. De ingetogen plechtigheid bleef te lang stil staan bij de verdiensten van ons politiekorps. De

NA de plechtigheid ben ik op de vingers getikt door Herman van Goethem, die op dat ogenblik onderzoek deed voor zijn baanbrekend boek 1942. Ook een gesprek met professor Bruno de Wever volgde.

Er hangt vandaag een herdenkingsplaat op de speelplaats van de school, alsof we ons schamen voor onze rol in de razzia van 1942, maar dit districtsbestuur heeft zich geëngageerd om een permanent memoriaal aan te brengen voor de school om de slachtoffers van de razzia te herdenken.

Vandaag wil ik ook Mark Weyns bedanken. We kennen hem niet alleen als de bezieler/voorzitter van ’t Pleintje, maar ook als een geëngageerd burger. Zonder hem en zijn team zou dit burgerinitiatief “struikelstenen” er nier gekomen zijn.

Er was heel wat overreding nodig om het idee van “struikel stenen” te introduceren in de stad Antwerpen, maar het is uiteindelijk gelukt.

Ik spreek, in naam van de ganse Deurnese bevolking, graag mijn dank uit aan Marc en zijn team om dit project mogelijk te maken."

Beelden: Facebook - Burgerinitiatief Struikelstenen Deurne

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is