Multifunctionele schaatsinfrastructuur in Park Groot Schijn

Op 4 mei 2019, over deze onderwerpen: Jeugd, Park Groot Schijn, Sport

Het Antwerpse schepencollege gunde het ontwerp, de bouw, financiering en exploitatie van een nieuwe ijsbaan in Deurne aan Sportoase. Als de gemeenteraad hiervoor ook het licht op groen zet, investeert Sportoase hier niet in één, maar in twee ijsvloeren. Zo wordt de nieuwe schaatsinfrastructuur een polyvalent centrum, met meer ijsoppervlakte voor de liefhebbers en de sportclubs. Met deze beslissing bouwt het Antwerpse stadsbestuur verder aan de toekomst van de wintersporten in onze stad. Sportoase bouwt ook het nieuwe zwemcentrum op Park Groot Schijn, zodat er een perfecte synergie mogelijk is tussen het zwemmen en schaatsen.

Districtsschepen voor Sport Elke Brydenbach reageert:

"Dit is absoluut een positief verhaal voor het sportlandschap in Deurne. Clubs maar ook de individuele sporter zullen er op vooruit gaan! De investering in nieuwe infrastructuur voorzien van de modernste technieken in combinatie met capaciteitsuitbreiding zorgen ervoor dat zowel recreant als topsporter hun sport in ideale omstandigheden zullen kunnen beoefenen."

Nieuwe IJsbaan

Voor het ontwerp, de bouw, financiering en exploitatie van de nieuwe ijsbaan diende uiteindelijk één geïnteresseerde een officiële kandidatuur in: Sportoase. Na onderhandelingen gunde het Antwerpse schepencollege de opdracht aan deze onderneming, die ook het zwemcentrum zal bouwen op Park Groot Schijn. De overeenkomst voor de exploitatie loopt over 35 jaar. Op 27 mei wordt deze overeenkomst ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Binnen het project bouwt Sportoase niet één schaatsbaan, maar twee ijsvloeren: een grote van 60 op 30 meter en een kleine van 30 op 15 meter. Door deze polyvalente oplossing kunnen meer mensen schaatsen en kunnen verschillende sporten naast elkaar plaatsvinden.

Als bijvoorbeeld een club aan het trainen is, kunnen vrije schaatsers op de andere piste terecht. Wanneer scholen initiaties volgen, kunnen topschaatsers zich ernaast voorbereiden op wedstrijden.

De schaatsinfrastructuur wordt zo ingericht dat de Antwerpse clubs alle kansen krijgen zich verder te ontwikkelen tot topclubs: ijshockey met de Antwerp Phantoms en de Antwerpse Kunstschaatsclub Ruggeveld (AKR). Naast een cafetaria komen er onder meer een tribune voor 300 personen, boarding, scoreborden en kleedkamers voor publiek en de clubs. De inrichting zal ook voldoen aan de officiële eisen van de sportbonden.

Binnen het concept van Sportoase komt naast ijshockey, sledgehockey en kunstschaatsen ook ruimte voor nieuwe sporten zoals shorttrack en curling.

Met een uitgebreid aantal publieksuren wil Sportoase een compleet programma uitwerken met lessen en discoschaatsen, maar ook speciale ijsactiviteiten zoals bijvoorbeeld ijsfietsen, ijsbumpers en bumperballen…

Sportoase introduceert ook ‘zomerijs’, zodat er heel het jaar door kan geschaatst worden. Indien gewenst kan één van de twee ijsvloeren ‘ontdooid’ worden, zodat deze in de zomer kan gebruikt worden als polyvalente sportvloer.

Net zoals het in zwemcentrum kiest de investeerder bij de schaatsinfrastructuur ook voor een modern, energiezuinig, duurzaam en klimaatvriendelijke project. Daarbij werden een aantal technische oplossingen geïntegreerd vanaf de eerste conceptfase. Sportoase hanteerde daarvoor het ‘Trias Energetica’- principe. Dit principe geldt zowel voor energie, water als voor ruimte en materiaal.

Voor energie vertaalt dit zich in het volgende stappenpla :

  • maximale reductie van de energievraag
  • maximaal gebruik van vrije energie
  • maximale investering in passieve technieken
  • maximaal gebruik van hernieuwbare energiebronnen
  • efficiënt gebruik van fossiele energiebronnen voor de resterende energievraag

Een schaatsbeurt zal 5 euro kosten (12-65 jaar), met kortingen voor kinderen, scholen, senioren, erkende Antwerpse sportclubs en kansengroepen. De Antwerpenaar zal 20% minder betalen dan niet-Antwerpenaren.

Voor de opening van de nieuwe schaatsinfrastructuur streeft Sportoase naar midden 2021.

Tijdelijke ijspiste

Tot de nieuwe ijsbaan in 2021 de deuren opent, werken we met Sporting A aan een tijdelijke oplossing voor de clubs en het publiek.

Er wordt onderzocht om op het voormalige voetbalterrein van Olympic op Park Groot Schijn een tijdelijke en overdekte ijspiste aan te leggen. Niet alleen de clubs zullen hier tijdelijk terecht kunnen, ook het publiek zal er op bepaalde uren kunnen schaatsen. We proberen de tijdelijke ijsbaan gebruiksklaar te hebben tegen de start van het volgende sportseizoen.

Zwemcentrum Sportoase Park Groot Schijn

De nieuwe schaatsinfrastructuur sluit perfect aan op het geplande zwemcentrum. Zo komt er op Park Groot Schijn één groot, gezinsvriendelijk multi-sport centrum, voor alle generaties en doelgroepen.

Het zwemcentrum krijgt een fitness, een sportieve zwemhal, een avontuurlijke en recreatieve zwemhal, een glijbanencomplex en buitenzwembaden. Centraal is een grote cafetaria gepland die uitkijkt over de zwembaden en de ijsbaan.

De aanvraag voor de omgevingsvergunning is lopende. De geplande start van de exploitatie is voor zien midden 2021 (samen met ijsbaan).

Met de nieuwe schaatsinfrastructuur van Sportoase en het zwemcentrum bouwen we Park Groot Schijn verder uit tot een groot sportief park van 83 hectare’, zegt schepen voor sport Ludo Van Campenhout. ‘Dit wordt niet alleen de place to be voor elke natuurliefhebber en sporter van Deurne en Antwerpen, maar dit schaats- en zwemcentrum zal ook een uitstraling hebben tot ver over de stadsgrenzen.’

‘Door deze schaatsinfrastructuur van Sportoase stellen we de toekomst van de wintersport in Antwerpen veilig. Als enige Olympische stad waar de zomer en winterspelen samen werden gehouden, waren we dat aan onszelf verplicht. Deze beslissing over een definitieve en voorlopige ijspiste is alvast een opsteker voor de clubs en alle schaatsliefhebbers. Zo bouwen we Antwerpen verder uit als de sporthoofdstad van Vlaanderen’, besluit schepen Van Campenhout.

 

Verantwoordelijke: districtsschepen van Sport Elke Brydenbach en schepen Ludo Van Campenhout

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is