Poppenkast bij de SPA: the show must go on?

Op 20 januari 2017, over deze onderwerpen: Park Groot Schijn, Rivierenhof, Sport
Skipiste Ruggeveld

Gisteren deed SPA bij monde van mevrouw Van Dorst andermaal een poging om de show te stelen op de districtsraad. Reeds dagen te voor werd op Facebook de sfeer opgeklopt in een poging de eigen achterban te bedienen, want daar gaat het uiteindelijk over voor SPA, doen uitschijnen dat ze nog relevant zijn. 

Gebaseerd op een artikel uit een ‘gazet’ werd een gebundeld advies ingediend over zowel mobiliteit als zwembad Arena als het sportcomplex Park Groot Schijn, drie totaal verschillende thema’s waarover maar één stemming mogelijk is, voor of tegen. Dit is natuurlijk compleet zinloos behalve als je enige doel is dat je kan zeggen ‘zie, die van de meerderheid zijn slecht’, dat kon het kleinste kind al van tevoren zien. Logisch dan ook dat de Groen-fractie de schrapping van dit voorstel vroeg, als je iets indient in de raad doe het dan op die manier dat er een duidelijk voorstel ligt met een duidelijke keuze, geen samenraapsel met van alles en nog wat. Je zou denken dat een ervaren politica dat zou weten, helaas blijkt dat niet zo. In de raad kreeg Mevrouw Van Dorst nog de mogelijkheid om haar punt aan te passen, dat was echter teveel gevraagd of misschien gewoon te moeilijk.

Maar waar gaat het nu eigenlijk over? 

Mevrouw Van Dorst vroeg drie dingen:

 

          o   Een mobiliteitsstudie voor de omgeving Park Groot Schijn waar het een nieuw te bouwen sportcomplex komt

          o   De renovatie van het Arena zwembad

          o   De oorspronkelijke uitvoering van het plan voor het sportcomplex PGS

 

Over het eerste kunnen we kort zijn. Een mobiliteitsstudie is verplicht, dat was altijd al zo in dit project. Vanaf het ogenblik dat er ergens meer dan 200 parkeerplaatsen voorzien worden legt het Vlaams Gewest dit op. Dat Mevrouw Van Dorst dit niet weet na jaren schepen te zijn geweest is gewoon hallucinant, zelfs in de oorspronkelijke plannen van 2007 was al voorziening voor 800 parkeerplaatsen dus een mobiliteitsstudie was toen ook al verplicht. Of was dit gewoon een staaltje populisme, laten we het hopen, het alternatief zou pas echt erg zijn. 

 

Wat met het zwembad Arena? Uit alle studies, adviezen, commissies, enz., waarvan de meesten nog uit de vorige legislatuur toen Mevrouw Van Dorst zelf mee aan de knoppen zat, blijkt dat het Arena zwembad versleten is en dat renovatie geen optie meer is. Zelfs toen was er al sprake van een verhuis naar locatie Ruggeveld.  Het hele gebouw is verouderd, slecht geïsoleerd, een energievreter en qua invulling gewoon niet meer van deze tijd. De door Stad Antwerpen onder Patrick Janssens in 2007 uitgevoerde analyse m.b.t. zwembad infrastructuur in Antwerpen concludeert letterlijk: Het bouwen van een klassiek zwembad in Antwerpen is momenteel niet te verantwoorden. Een andere conclusie in datzelfde rapport is “Indien een privé-partner wenst te investeren in een recreatief zwembad (zwemparadijs) in Antwerpen, dan dient deze kans benut te worden.” Overduidelijk zegt dit dat een renovatie van het Arena zwembad puur en simpelweg verspilling is van overheidsgeld en dat terwijl er veel slimmer en met veel minder belastinggeld geïnvesteerd kan worden in nieuwe sportinfrastructuur waar Deurne wel nood aan heeft. 

 

Was Mevrouw Van Dorst dan niet op de hoogte was van het sportbeleidsplan Antwerpen 2008-2013 waar zij destijds als schepen van sport voor de uitvoering verantwoordelijk was, hoe kan het anders dat ze nu een voorstel indient dat tegen haar eigen beleid indruist? Gelukkig dat N-VA wel de juiste keuzes maakt en voluit kiest voor een nieuwe en volwaardige sportinfrastructuur voor Deurne. Op de locatie Arena zou een nieuwe multifunctionele sporthal kunnen komen na de verwezenlijking van een nieuw recreatief zwembad op locatie Ruggeveld. Zo blijft er permanent een zwembad beschikbaar voor alle zwemmers en clubs, wat bij een jarenlange renovatie niet het geval zou zijn.

 

 

Wat betreft het derde punt, het integraal terug uitvoeren van het oorspronkelijke plan voor het sportcomplex PGS kunnen we ook duidelijk zijn. Reeds in de vorige legislatuur heeft de stad klaar en duidelijk gesteld dat dit enkel met bijkomend privé geld te realiseren was. De marktbevraging van 2010 heeft geen enkele geïnteresseerde partner kunnen vinden en ook nu is duidelijk dat het oorspronkelijk vooropgesteld plan onrealistisch en financieel onhaalbaar is. Wat wil Mevrouw Van Dorst dan eigenlijk? Dat er zoals afgelopen legislatuur weeral niets gebeurt? Beter niets voor de Deurnenaar dan de N-VA iets te gunnen? Daar lijkt het alleszins wel sterk op.

De stad heeft nu wel interesse kunnen opwekken om met inbreng van privékapitaal op deze locatie een nieuw recreatief zwembad (zoals de conclusies van het onderzoek uit 2007 reeds aanbevelen) te realiseren. Bijkomend zou dit het mogelijk maken om een nieuwe ijsbaan te laten bouwen, de huidige ijsbaan is totaal versleten en moet dringend vervangen worden. Tot nu toe waren daar geen financiële middelen voor. Daar komt nu verandering in. Inderdaad, de skipiste zal verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwe infrastructuur.  Dezelfde rapporten en analyses uit vorige legislatuur geven duidelijk aan dat ook de skipiste versleten is en te kampen heeft met een dalend gebruik, alternatieven zoals overdekte skipistes met echte sneeuw zijn nu eenmaal veel populairder en sluiten ook meer aan bij de vraag van skiërs, getuige de diverse Antwerpse clubs (waaronder vele leden van Zondal) die nu in Nederland gaan skiën op echte sneeuw. Gelukkig is er in Wilrijk nu een nieuwe overdekte piste met echte sneeuw in aanbouw, een privé investering van 16 miljoen euro en die ruime capaciteit heeft voor heel Antwerpen en wijde omgeving. Skiclub Zondal is daar welkom. Nu een nieuwe skipiste in Deurne bouwen puur met belastinggeld zou dus compleet onzinnig zijn.

 

Bijkomend wil ik stellen dat Mevrouw Van Dorst inderdaad gelijk heeft met haar bezorgdheid omtrent de mobiliteit in Deurne, dat doen wij als N-VA ook. Maar ik wil wel de bedenking maken dat in het oorspronkelijk plan vele functies gecombineerd werden op één locatie wat eveneens vragen zou doen stellen naar de mobiliteit van dat project. Initieel werden in het plan van het sportcomplex PGS 800 parkeerplaatsen voorzien, evenveel als in de nieuwe versie met een recreatief zwembad. Mevrouw Van Dorst was destijds dus blijkbaar niet bezorgd om de lokale mobiliteit terwijl die nagenoeg identiek moet zijn met wat nu op tafel ligt. Overdekte skipistes met echte sneeuw zijn effectief grote publiekstrekkers, Aspen gaat uit van 120.000 bezoekers maar bv de piste in Komen trekt alleen al 350.000 bezoekers per jaar. Het lijkt er sterk op dat er hier sprake is van een zeer selectieve perceptie.

Als districtsraadslid ben je verkozen om iets te realiseren voor de Deurnenaar en niet enkel voor jezelf of je achterban, dat is politiek van het verleden. De show heeft lang genoeg geduurd. De huidige politique politicienne, windowdressing en politieke recuperatie van Mevrouw Van Dorst gaat enkel en alleen ten koste van de sporters, niemand anders.

Als N-VA blijven wij ons constructief opstellen in dit dossier, ik druk dan ook de hoop uit dat er voor de verandering nu eens vanuit feiten en dossierkennis constructief meegewerkt wordt aan deze projecten in plaats van oppositie voeren op basis geruchten, veronderstellingen en halve waarheden. Onze hand blijft altijd uitgestoken.

 

Philip Van Acker

Fractieleider N-VA districtsraad Deurne

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is