U bent hier
Meer ruimte voor groen en spelen in Deurne-Noord
Om de dichtbevolkte buurt Kronenburg in Deurne-Noord van meer groen te voorzien, kocht de stad enkele percelen voor de inrichting van een ‘groene sproet’. Dit is een groen plein dat ademruimte geeft aan een dichtbebouwd gebied. De groene sproet wordt ingericht met aandacht voor de historiek van de site en op maat van de buurt. “Het idee is om ‘een bos in de stad’ in te richten. De groene sproet vormt zo een tegengewicht voor de bestaande betonnen en rubberen speelruimtes in de wijk en moet de leefbaarheid verhogen”, stelt schepen voor groen Fons Duchateau.
Vandaag keurde het college het definitieve ontwerp goed voor de groene sproet in Deurne-Noord. De groene sproet bevindt zich op het voormalige terrein van de houthandelaar, tussen de Ten Nessestraat 31 en de Van Cortbeemdelei 56 in de buurt Kronenburg in Deurne-Noord. De oppervlakte van het gebied bedraagt ongeveer 2000 m². Dankzij deze groene ruimte krijgt de dichtbevolkte buurt waar veel kinderen en jongeren wonen meer ademruimte en neemt de druk op de aanwezige publieke ruimte af.
Op maat van de buurt
Het plein wordt zo groen mogelijk ingericht met verschillende bomen: karakterbomen om in te klimmen, bomen met eetbare vruchten en bomen die veel insecten en vlinders aantrekken. Met enkele natuurlijke spelaanleidingen in het publieke deel worden kinderen uit de buurt uitgenodigd om te spelen in een groene omgeving. Verder komen er langs het plein zitbanken, verlichting, fietsbeugels en vuilnisbakken. Achteraan wordt een deel van het plein semipubliek. Dit wil zeggen dat dit deel van het plein afgesloten wordt en toegankelijk zal zijn voor scholen en verengingen uit de buurt.
Langs de gevels worden houten hekwerken geplaatst waar klimplanten op zullen groeien. Ook wil de stad graag muurschilderingen met een groen thema voorzien, maar dient hiervoor nog eerst in overleg te treden met de eigenaars.
Het buurtpark zal een deel van de Ten Nessestraat innemen, waardoor deze ter hoogte van het parkje niet meer toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeerd en daarom dubbelrichting wordt gemaakt met voldoende plaats om te keren. Hierdoor wordt de oppervlakte van het groene plein aanzienlijk vergroot.
Gerichte invulling
In het voorliggende ontwerp voor de sproet wordt rekening gehouden met zowel de historiek van de plek als met de aandachtspunten die voortkwamen uit het onderzoek. Aangezien de plek lang in gebruik was door een houthandelaar, zal het thema ‘hout’ doorheen het hele ontwerp aanwezig zijn. Het idee is om ‘een bos in de stad’ in te richten, waar kinderen en jongeren de ruimte krijgen om vrij kunnen spelen. De groene sproet vormt zo een tegengewicht voor de bestaande betonnen en rubberen speelruimtes in de wijk en moet de leefbaarheid verhogen.
“Deurne kan dit plan alleen maar toejuichen”, zegt Tjerk Sekeris (districtsburgemeester), “de buurt Kronenburg heeft vandaag amper ontmoetingsplaatsen voor de jeugd. De aanleg van de groene sproet kadert verder in de opwaardering van de wijk. Vanaf 2020 werkt De Vlaamse Waterweg aan de verbreding van het Albertkanaal en de aanleg van de Zuidelijke Kadeweg. Onmiddellijk nadien gaan wij de Tweemontstraat her aanleggen van gevel tot gevel, met een gescheiden rioleringsstelsel. Dan hoort de waterlast definitief tot het verleden en de straat wordt opnieuw een woonstraat.”
Verdere stappen
De sloopwerken werden eind 2018 al uitgevoerd. De definitieve aanleg van de sproet staat gepland voor na de zomer van 2020.