Jezuïetendreef heropend.

Op 4 februari 2016, over deze onderwerpen: Erfgoed, Leefmilieu, Rivierenhof
Jezuïetendreef

De restauratie van de Jezuïetendreef is voltooid.

Jezuïetenpoort en Jezuïetendreef klaar voor nieuwe grootse toekomst

Bezoekers van het Rivierenhof kunnen opnieuw, als vanouds hun entree maken door de monumentale Jezuïetenpoort en dreef die reeds 275 jaar de statige hoofdingang vormen van het hof ‘Ter Rivieren’. Eeuwenoud maar niet verouderd, het Rivierenhof is klaar voor een nieuwe, grootse toekomst ter plezier en vertier - het beste medicijn tegen stress- van vele toekomstige generaties.

Feestelijke heropening met historische toets. Met enige fierheid liet het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in primeur medewerkers en genodigden kennismaken met de gerestaureerde Jezuïetenpoort en Jezuïetendreef. Gedeputeerde Luk Lemmens, Tjerk Sekeris, de nieuwe districtsvoorzitter van Deurne, en de medewerkers  het Rivierenhof namen de honneurs waar. Na de plechtige heropening van de recent gerestaureerde poort door twee Jezuïeten die symbolisch de sleutel van de poort aan de eerste gedeputeerde overhandigden, en de feestelijke inhuldiging van de historisch verantwoorde vernieuwde dreef (het pad, de kasteelgracht met gloednieuwe brug, alsook de aanplant van honderdtwintig nieuwe beuken) werd ‘Wally’ voorgesteld.

Wally, de 22,5 miljoen jaar oude walviswervel  Op 10 augustus 2015, tijdens graafwerken bij de heraanleg van de Jezuïetendreef in het Rivierenhof, kwam ter hoogte van de kasteelgracht een fossiele borstwervel van een walvis aan de oppervlakte. Deze vondst kreeg vrijwel meteen het koosnaampje ‘Wally’ aangemeten. De Dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen dateerde de archeologische vondst op basis van z’n kenmerken als afkomstig uit het Mioceen en dus 22,5 miljoen jaar oud. Het betreft de achterste borstwervel van een walvis. ‘Wally’ liep een lichte beschadiging op door de graafmachine. Het dier is niet ter plaatse gestorven en naar de zeebodem gezakt. Het is eerder zo dat dit deel van het skelet door aaseters of zeestroming tot hier geraakte. In Antwerpen zijn er vele vondsten gedaan van fossiele zeezoogdieren uit deze periode. Onze regio was een ondiepe zee van 15 à 20 meter met warm en rustig water waar veel walvisachtigen kwamen paren en hun jongen wierpen. Bij de domeinwachters van het Rivierenhof bijvoorbeeld kun je een paar soortgelijke fossielen bekijken die midden vorige eeuw (in 1944 en 1955) toevallig in het provinciaal domein werden gevonden.Een volledig (6 meter lang) walvisskelet echter werd begin deze eeuw opgegraven tijdens graafwerken aan de ondergrondse parking van O.L.V. Middelares (nu AZ Monica) in Deurne. Die mooie archeologische vondst is ter plaatse in de cafetaria te bewonderen.

Meer weten over de Jezuïeten in het Rivierenhof? Op zondagochtend 20 maart 2016 kun je deelnemen aan een gratis gegidste wandeling over dit onderwerp. Leerrijke zondag: Over de Jezuïeten in het Rivierenhof Aan de Turnhoutsebaan lokt de recent gerestaureerde ‘Jezuïetenpoort’ sinds 1741 bezoekers via de ‘Jezuïetendreef’ het Hof Ter Rivieren in. Wie waren die Jezuïeten en wat deden ze in het Rivierenhof? Wandel mee langsheen historische sporen die jou meer vertellen over het heden en het verleden van dit eeuwenoude hof van plaisantie.

 

o  Zondag 20 maart 2016 van 10u tot 12u
o  Afspraak aan: Kasteel Rivierenhof
o  Gratis! Maar vooraf inschrijven is verplicht! Inschrijven kan vanaf maandag 29 februari 2016 bij de domeinwachters op  T 03 360 52 18.

Bron: Provincie Antwerpen.

http://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/rivierenhof/nieuws-van-het-r...

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is