Het district Deurne ontvangt in de periode 2020 – 2025 bijna € 40.000.000 dotaties van de stad Antwerpen.

Op 22 november 2019, over deze onderwerpen: Politiek

Het district Deurne ontvangt in de periode 2020 – 2025 bijna € 40.000.000 dotaties van de stad Antwerpen. Dat is in vergelijking met de vorige periode een verdubbeling van de middelen

Ook voor 2018 - 2024 heeft Deurne een ambitieuze plannen voor de heraanleg en de renovatie van heel wat straten in Deurne.

De buurt Kronenburg heeft al jaren problemen met water, dat na hevige regenval in huizen en garages binnen loopt. De Vlaamse Waterweg (eigenaar van het Albertkanaal) gaat binnen enkele jaren niet alleen het Albertkanaal verbreden ter hoogte van de buurt Kronenburg, maar ook een nieuwe weg aanleggen op de kant van het kanaal tussen het Sportpaleis en de Brug van den Azijn.

Alle vrachtverkeer voor het sportpaleis en de bedrijven rijdt dan over die weg. De Tweemontstraat/Merksemsesteenweg Noord (€3.400.000) wordt daarna helemaal heraangelegd en krijgt onder andere nieuwe riolering. Het wordt een echte buurtweg. Op die manier komt er niet alleen minder zwaar verkeer in de buurt, maar er komt ook meer groen en we maken eindelijk komaf met de overstromingsproblemen.

Het district investeert ook in de Merksemsesteenweg. Deze krijgt veilige fietsverbindingen naar het industriegebied Kruiningen en Tweemont. Onder de Brug van het Sportpaleis komt een buurtparking voor een twintigtal wagens. Het district start ook onderhandelingen met Fluvius op de personeelsparking ’s avonds en in het weekend open te stellen voor buurtbewoners.

Frank Craeybeckxlaan/Te Couwelaerlei (€2wordt van gevel tot gevel ingericht als multifunctioneel plein.  De auto wordt de gast op dit plein. Garages blijven optimaal bereikbaar. Een langsparkeerstrook, parallel aan de winkels, biedt ruimte aan circa 30 parkeerplaatsen. De wekelijkse markt op de Lakborslei verhuist daarna naar het Frank Craeybeckxplein (€2.700.000).

Voeg daarbij dat de Stad Antwerpen middelen voorzien heeft op haar Meer Jaren Begroting voor de opwaardering en restauratie van de Bibliotheek Ter Couwelaer  en het Nieuwe Centrum voor Deurne is een feit.

Ook de Boekenberglei  wordt eindelijk aangepakt.  Deurne zet in op maximaal behoud van het openbaar groen, brede voet- en fietspaden en gemakkelijke oversteken. Vanaf 2021 rijdt er over de Boekenberglei ook een tram die Deurne-Zuid verbindt met Deurne-Noord. Zo kunnen de inwoners van Deurne-Noord op een snelle en veilige manier naar het ziekenhuis gaan,  naar de vernieuwde Herentalsebaan of naar het nieuwe zwembad op de Ruggeveldlaan. Dat zou klaar moeten zijn in de herfst van 2021.

Voor de Ter Rivierenlaan (€3.600.000) zijn onze plannen radicaal en vernieuwend. Het wordt een groene verbinding tussen het Rivierenhof en de Gallifortpark. Waar vandaag 8 % van de straat bestaat uit groen, zal in de toekomst bijna 60 % van de straat bestaan uit water of groen. Zo brengen wij niet alleen meer groen in de wijk, maar wordt deze straat ook klimaat robuust. Op die manier wordt ook de terugkerende wateroverlast bedwongen. Na de bouw van het nieuwe stadion van RAFC wordt het bestaande Bisschoppenhofpark verbonden wordt over de huidige HondenLoopZone met de Bremweide. Voor de tijdelijke school en de Sportballon komt een definitieve oplossing op de plaats waar vandaag Fabioladorp/De Vijver is.

Het Masterplan Arena krijgt stilaan vorm. De torentjes worden in de toekomst gerenoveerd. Dat blijven sociale woningen. De zuidrand wordt verkocht. Een andere organisatie gaat de gebouwen renoveren. Dit zijn in de toekomst geen sociale woningen meer. De gebouwen op de noordrand gaan we afbreken. In de plaats komen nieuwe sociale woningen en dat worden er meer. Zo compenseren we het verlies van sociale woningen op de zuidrand. Alle bestaande bovengrondse parkeerplaatsen verdwijnen onder de grond. Zo komt er nog meer groen in de wijk.

Na de voltooiing van de sociale woningen aan de Frank Craeybeckxlaan worden ook de Pieter de Ridderstraat en de Louis Wanbecqstraat aangelegd als woonerf. Op het nieuwe Marleen de Backerplein verschijnt een nieuwe speeltuin voor kinderen tot 12 jaar.

Nu Woonhaven en het AZ Monica bouwen aan nieuwe sociale woningen en een nieuw ziekenhuis voor Oost Antwerpen mag de Deurnenaar beginnen dromen van een nieuw plein achter de Jos van Geellaan. Op dat plein komt een monument (of stilteplek) voor de burgerlijke slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

De reuzencultuur is in Deurne één van de meest gedragen en oudste tradities. De reuzen leven als kinderen in Deurne waar ze geboren zijn. Het hoeft geen betoog dat Deurne een belangrijke speler wil zijn in het behoud van deze traditie. Wij willen van de jaarlijkse reuzenstoet een “XXXL – versie” maken.

Vanaf december komt er weer kerstverlichting (€16.000) als sfeerverlichting in de donkere wintermaanden. N-VA Deurne zal extra inspanningen doen om niet alleen onze winkelstraten te versieren, maar wil ook andere pleinen en straten versieren.

Sport- en jeugdverenigingen kunnen op een eenvoudigere manier subsidiering aanvragen bij het district. In grotere manifestaties als de Rivierenhofloop, de Valentijnrun, Deurne Koerst … blijven we investeren.

Deurne investeert in de (her)aanleg speel-sportterreinen. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met aanpassingen voor kinderen met een beperking. Het opzet is kinderen meer bij elkaar te betrekken en de interactie tussen kinderen mét en zonder beperking te bevorderen.

Bij heraanleg van het openbaar domein wordt, rekening gehouden met aanbevelingen uit het speelweefselplan. Deurne zet ook in op extra ondersteuning van onze jeugdhuizen (Fleks, Josto) omdat deze informele ontmoetingen tussen jongeren stimuleren en mogelijk maken.

Deurne past bij projecten/beslissingen (in de mate van het mogelijke) de ‘jeugdtoets’ toe. Wij vinden het belangrijk dat er bij beslissingen rekening gehouden wordt met de impact ervan op kinderen & jongeren.

Vanuit ons jeugdbeleid staan we er op om een gedreven en doortastend participatief beleid te voeren waarbij inspraak voorop staat. Zo organiseren wij voor de heraanleg van de Lakborslei op 5 december een inspraakmoment met de leerlingen met de leerlingen uit basisschool De Kriebel.

We hebben bij de uitvoering van ons (jeugd)beleid oog voor alle kinderen en jongeren – ook de maatschappelijke kwetsbare (samenwerking jes vzw).

We blijven inzetten op een laagdrempelig jeugdaanbod en activiteiten waarbij we ook kijken naar ander jeugdwerkpartners om ons eigen aanbod te versterken (Gekkoo, Jes vzw).

Verenigingen vormen mee het DNA van ons district. We blijven inzetten op de ondersteuning van jeugd- en sportverenigingen door middel van projecttoelagen, werkingsmiddelen, infrastructuursubsidies etc. Bij de ondersteuning van sportclubs willen we extra de focus leggen op doelgroepwerking (jongeren, G-sporters, senioren).

Deurne is altijd een voorloper geweest met zijn communicatie. Wij geven al meer dan zes jaar een seizoen brochure uit die bij meer dan 37.800 gezinnen in de bus valt. Ook de website en de Facebook pagina van Deurne worden druk bezocht. Deurne wil opnieuw een pionier worden (nu andere districten onze seizoen brochure overnemen) en maximaal inzetten op digitaal.

De bestaande digitale kanalen zijn te weinig interactief. Deurne wil haar inwoners snel en vooraf inlichten als een nutsmaatschappij werken in hun straat doet, of als een buurman verhuist en borden aan vraagt. Liefhebbers van muziek zullen in de toekomst niet telkens opnieuw naar de website van Deurne moeten surfen … wij nodigen in de toekomst de Deurnese muziekliefhebber uit voor een volgend concert. €300.000 wordt opzij gelegd voor de ontwikkeling van de digitale communicatie.

Voor doelgroepen (senioren, inwoners waarvan Nederlands niet de eerste taal is …) gaan we andere middelen ontwikkelen om die beter te bereiken.

Deurne betoelaagt  niet alleen het ’t Pleintje (€300.000), huiswerkbegeleiding (€18.000), mantelzorgpremies (€45.000) en via Stadsmakers andere sociale projecten, maar investeert ook (€150.000) in een sociale kruidenier.

Foto: Soffers Joey

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is