Districtsschepen Philip Van Acker weerlegt kritiek op luchthaven de-icing

Op 18 november 2023, over deze onderwerpen: Milieu

Recente kritiek van Groen districtsraadslid Steven Van Bockstal op de omgevingsvergunning voor Aviapartner's activiteiten op de luchthaven van Deurne heeft geleid tot vragen over milieuveiligheid. De vergunning, goedgekeurd op 11 augustus door het Antwerpse college van burgemeester en schepenen, bevatte bijzondere voorwaarden vanwege zorgen over potentieel verontreinigd hemelwater.

Van Acker's reactie op milieuzorgen

Districtsschepen van milieu, Philip Van Acker, heeft deze kritiek aangepakt door de maatregelen en processen te verduidelijken die de luchthaven heeft genomen. Hij benadrukte dat de luchthaven diverse zones heeft met verschillende functies en afwateringssystemen.

De-icing en afwatering

Van Acker legde uit dat de startbaan, waar geen de-icing van vliegtuigen plaatsvindt, een afzonderlijke afwatering heeft naar een groot bufferbekken. Dit bekken zal in de toekomst het water vertraagd en gecontroleerd naar de vijver van het Boekenbergpark leiden. Hij verzekerde dat enkel niet-verontreinigd hemelwater wordt gerecupereerd via dit systeem.

Gebruikte materialen en milieu-impact

De gebruikte de-icing producten - Cryotech voor de startbaan en Killfrost ABC-K Plus voor de vliegtuigen - zijn volgens Van Acker niet-toxisch en milieuvriendelijk. Hij benadrukte dat deze producten biologisch afbreekbaar zijn en geen schade aan het milieu veroorzaken.

Nieuwe maatregelen en waterkwaliteit

Voor het aankomende winterseizoen zal de luchthaven een Glycol Recovering unit gebruiken om overgebleven vloeistof op te zuigen na de-icing, waardoor verdere afstroming voorkomen wordt. Van Acker verzekerde dat er geen toxische stoffen in de vijver van het Boekenbergpark zullen terechtkomen. Hij bevestigde ook dat de waterkwaliteit van de vijver zal verbeteren dankzij de toevoeging van hemelwater in plaats van grondwater, dat PFAS bevatte.

Voortdurende monitoring

De Vlaamse Milieu Maatschappij zal regelmatig de waterkwaliteit van het bufferbekken testen, aldus Van Acker. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is