Deurnese N-VA fractie vraagt solidariteit met Oekranië, Groen walgt

Op 18 maart 2022, over deze onderwerpen: Politiek

Op 24 februari 2022 was er een inval van gewapende strijdkrachten van de Russische federatie in Oekraïne.

Malgorzata Zgnilec is raadslid voor de N-VA, heeft Poolse roots en de oorlog grijpt haar erg aan. Ze diende dan ook samen met haar collega fractieleden een motie in:

Deze inval is de grootste militaire operatie in een ander soeverein land in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit alles heeft ongeziene humanitaire gevolgen. De Russische federatie treedt ook enorm hard op tegen eigen onderdanen die op een vreedzame manier betogen. Ook wordt de persvrijheid beknot. Als district waar we recent een vredesmoment plaatste vinden we het dan ook belangrijk om elke vorm van geweld en agressie tegenover anderen te veroordelen. Het is belangrijk dat iedereen zijn overtuigingen moet kunnen uiten zolang dit op een respectvolle en vreedzame manier gebeurt.

De motie van de N-VA fractie was helder:

  • We willen onze solidariteit betuigen met de slachtoffers
  • We uiten onze verontwaardiging over de schendingen van burgerrechten
  • We willen dat de vijandelijkheden onmiddellijk gestaakt worden en de soevereiniteit van Oekraïne gerespecteerd wordt.

Groen niet te spreken over motie

Vooral de Groen fractie ging op haar achterste poten staan. “Bij het lezen van de motie moest ik echt walgen!” klonk het bij Mathijs Post. Hij verweet de N-VA fractie wel opvang te willen en kunnen voorzien voor Oekrainers, maar niet voor vluchtelingen uit andere oorlogsgebieden.

Raadslid Arbër Halili, eveneens Groen, ging verder op hetzelfde elan: “Ik walg echt van jullie hypocrisie en ik pik dit niet dat hier zo licht over gegaan wordt. Het is haast misdadig!” Halili verloor duidelijk de controle en viel raadslid Sandra Wintershoven (Vlaams Belang) & fractieleider Jan Van Wesembeeck (Vlaams Belang) persoonlijk aan: “Jullie trekken steeds aan het verkeerde eind.”

Schepen Philip Van Acker (N-VA) werd ziedend van de beledigingen en reageerde vanuit college, maar ook als persoon

“Het gaat hier niet om een politieke motie maar om de simpele vraag van het respecteren van de internationale rechtsregels. Het is belangrijk dat we als district tonen dat we hier een standpunt willen innemen en ik kan niet begrijpen dat bepaalde fracties hebben aangegeven dit niet te willen steunen.

Is deze motie het enige wat we als district hierover willen zeggen of mee gaan doen. Nee, zeker niet. Als district engageren we ons om op een positieve manier en vanuit onze bevoegdheden te kunnen bijdragen aan oplossingen. We zullen dit doen dit in samenwerking met de hogere overheden en op basis van de actuele noden om zoveel mogelijk impact te hebben.

Vanuit mijn functie als schepen spreek ik namens het college maar op de beschuldigingen van de Groen fractie ten opzichte van de indieners van deze motie zal ik persoonlijk reageren. 

Het stuit me erg tegen de borst dat Groen hier termen zoals walgelijk en misdadig in de mond neemt en de N-VA verwijt hier aan politieke recuperatie te doen. Zowel Malgorzata Zgnilec als ik zijn, net zoals vele anderen binnen N-VA, persoonlijk betrokken bij het drama dat zich nu in Oekraïne ontvouwt. Deze motie is bovendien bewust apolitiek gehouden want het gaat hier om de inhoud van de motie en het signaal dat we daar mee geven. Als er dus ergens aan politieke recuperatie wordt gedaan dan is het door de Groen fractie die de situatie in Oekraïne politiek misbruikt om een aanval te lanceren terwijl juist eensgezindheid op zijn plaats is.  

Sta me toe om te zeggen dat ik het erg pijnlijk vind dat er fracties zijn in deze raad die telkens hoge morele principes claimen maar als puntje bij paaltje komt er niet in slagen om voorbij hun eigen dogma’s te kijken. Een motie goedkeuren om onze solidariteit en onze menselijkheid te willen tonen aan mensen die dagdagelijks platgebombardeerd worden is er blijkbaar te veel aan als het van een andere partij komt. Het is juist zo een houding, het onvermogen om met anderen in dialoog te willen gaan,  die conflicten creëert.

Met welk recht gaan die fracties hier in de toekomst dan nog grote uitspraken doen over vrede, verdraagzaamheid en solidariteit als ze zelf geen voorbeeld kunnen geven daarin?  Ik vind het erg om te zeggen maar ik ben als raadslid en N-VA mandataris beschaamd in hun plaats. “

De motie werd aangenomen met 19 stemmen voor, 4 onthoudingen en 3 niet-stemmen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is