Deurne onthardt: Meer groen, blauw en geel in Deurne

Op 21 december 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Mobiliteit en openbare werken

De stad Antwerpen kiest ervoor om extra te investeren in ontharding en maatregelen voor meer groen en beter waterbeheer. Om straten en pleinen zo aangenaam mogelijk te maken, worden stukken van straten of andere verharde oppervlaktes vervangen door groen of waterdoorlatende materialen.

De stad maakt 5 miljoen euro vrij voor alle negen districten om dergelijke projecten op te starten, onder de noemer ‘Antwerpen Breekt Uit’. Dit helpt om de visies van het Waterplan en het Groenplan te realiseren in zoveel mogelijk Antwerpse straten en pleinen.

Een kwalitatieve woonomgeving begint bij een aangenaam leefmilieu.

Meer ruimte voor water en groen in het publiek domein zorgt voor meer woonkwaliteit en helpt bovendien om overstromingen te vermijden bij hevige regen, verkoeling te brengen tijdens warme zomerdagen en water op te vangen om tijdens extreme droogte te hergebruiken.

“Investeren in vergroening is een vorm van slim investeren. Het brengt gewoon op”, aldus schepen Fons Duchateau. “Naast de gekende voordelen als verkoeling en bestrijding van wateroverlast, brengt groen in je straat mensen samen. Het versterkt de sociale cohesie en het algemeen welzijn. Een buurt waar leefbaarheid centraal staat is gewoon een betere buurt op elk vlak. Als schepen voor groen, gezondheidszorg en wonen scoor ik dus driemaal binnen mijn bevoegdheden.”

Tuinstraten en maatregelen in woonstraten

Antwerpen Breekt Uit zet volop in op een verdere uitrol van het concept van de tuinstraten, waarin de focus ligt op een autoluwe groene straat in nauwe samenwerking met de bewoners. In woonstraten onderzoekt het project dan weer welke ‘groenblauwe’ maatregelen mogelijk zijn om de leefkwaliteit te verhogen, zoals extra groenaanplant en een beter waterbeheer in de straat. Elk district kreeg de mogelijkheid om zelf verschillende projectvoorstellen in te dienen voor deze twee concepten.

Deurne diende meer dan 15 straten in

“Voor het district Deurne (dat meer dan 15 straten indiende) zijn er twee weerhouden: de Van Hovestraat wordt ingericht als een tuinstraat en de Jan Samynlaan wordt ingericht als een woonstraat”, legt Tjerk Sekeris, districtsburgemeester uit. Het is de bedoeling dat wij samen met de inwoners aan de slag gaan om de straat aangenamer te maken.

“De straten die niet weerhouden zijn (o.a. Schindestraat, De Brierstraat, Joost van de Steenelei … ) blijven we vanuit Deurne opvolgen. Ik heb begrepen dat er nog project oproepen aankomen vanuit Europa en Vlaanderen en dat de tijd om in te dienen vaak kort is. Wij staan nu klaar om opniew dossiers in te vullen. En ondertussen werken wij aan een blauwer en groener en geler deurne.

Stad voorziet 5 miljoen voor ontharding en 1 miljoen voor quick wins

 “Naast tuinstraten en woonstraten waar we 5 miljoen voor vrijmaken, komt er ook nog voor 1 miljoen euro vrij om in te zetten op ‘quick-win onthardingen’, ofwel projecten waarbij op korte termijn maximaal onthard kan worden. We hebben de deadline verschoven naar 6 januari aangezien een aantal districten nog aanpassingen wilden aanbrengen en extra projecten indienen. We willen hen dan ook alle ruimte geven om voldoende geschikte quick wins in te dienen”, besluit Fons Duchateau, schepen voor groen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is