Deurne onthardt 377,2 m² en plaatst 1074 planten

Op 10 oktober 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Propere stad, Stadsmakers
© Tom Cornille

Onder het motto BreekUIT riep Deurne dit jaar zijn inwoners op om het district mee te ontharden. De resultaten van die oproep zijn nu gekend.

Het project ging over de verschillende districten in Antwerpen. In totaal ontharden de Antwerpenaars 3740 m² aan koeren, speelplaatsen of voortuintjes. In ruil krijgen zij in totaal 11.633 gratis plantjes, die ze, vandaag zaterdag 10 oktober, konden komen oppikken bij verschillende afhaalpunten. 

Deurne BreektUIT

Deurne Breekt UIT is een onthardingsproject dat aangestuurd wordt door StadsOntwikkeling (SW), waarbij het district via #BreekUIT alle Deurnenaars uitdaagt om een steen uit te breken en te vervangen door een plant. Voor Deurne werden 48 projecten ingediend, waarbij 377,2 m2 wordt onthard en 1074 planten worden verdeeld.

Minder stenen en meer groen zorgen voor:

  • een meer leefbare en aangenamere stad,
  • meer regenwaterinfiltratie en een gezonder grondwaterpeil,
  • minder wateroverlast bij zware regenval,
  • meer afkoeling ‘s nachts tijdens een hittegolf,
  • meer biodiversiteit.

Ding Dong Deurne ondersteunt

"Vanuit Ding Dong Deurne hebben we dit project mee ondersteund. Het is een belangrijk project dat zorgt voor vergroening in het straatbeeld en dat willen we absoluut aanmoedigen. Ik ben blij dat er heel wat enthousiaste Deurnenaars mee hun schouders onder dit project gezet hebben. We mogen spreken van een succes & hopen dat er een tweede editie zal volgen." vertelt bevoegd schepen van Ding Dong Deurne Elke Brydenbach.

526 aanvragen goedgekeurd

Niet minder dan 496 particulieren en 30 organisaties en scholen braken verhardingen uit en vroegen plantjes aan tijdens dit eerste onthardingsinitiatief van de stad Antwerpen, in samenwerking met de districten en de vzw Klimplant.

De grote belangstelling leert dat Antwerpenaars graag groen aan hun voorgevel zien. Zo gaven 369 uitbrekers aan dat ze planten aan hun gevel zullen zetten. 117 mensen braken stenen uit in de achtertuin. Dat het nuttig is om scholen en organisaties te betrekken bij onthardingsacties, is duidelijk af te leiden uit het feit dat zij maar liefst 2375 vierkante meter verharding uitbraken.

Uit de vaste planten die de Antwerpenaars konden kiezen is te merken dat de zonnehoed en de prachtkaars de populairste zijn. De verdeling van klimplanten is evenwichtiger. De 5 planten uit het aanbod, klimhortensia, wilde bosrank, doornloze braam, winterjasmijn en witte druivelaar, konden ongeveer evenveel bewoners bekoren.

Districten zetten volop in op ontharden

Ontharden krijgt ook op verschillende manieren ondersteuning vanuit de districten. Zo zijn er bijvoorbeeld groenslingers in Borgerhout, bij Ding Dong Deurne, Berchem Buurt of de Buurtbouwers in Wilrijk, allemaal initiatieven die lokaal aan meer groen werken.

Scholen en kinderdagverblijven kunnen dan weer rekenen op een sterke coaching en premies als zij met een klimaattraject starten, zoals de aanleg van een natuurspeelplaats, of als zij instappen in het lerend netwerk dat zich richt op groenere buitenruimtes aan kinderdagverblijven.

Alle informatie over BreekUIT is te vinden op www.antwerpen.be/breekuit. Beelden Tom Cornille & Alain Hoeckx

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is