Deurne heeft er zo'n 200.000 bewoners bij in de vorm van bijtjes

Op 30 mei 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Bijen

Sinds vorig jaar heeft Deurne er zo'n 200.000 bewoners bij in de vorm van bijtjes. Die leven rond de vier bijenkasten die het district liet installeren op de begraafplaats van Sint-Rochus. De eerste honing wordt deze week geoogst.

800 potjes van 250 gram worden deze week gevuld met honing afkomstig van de bijen in Deurne. “Een jaar geleden heeft de Antwerpse stadsimker Micha De Herdt vier bijenkasten geplaatst aan de begraafplaats van ­Sint-Rochus. Die bijen zorgen nu voor de eerste Deurnese honing”, zegt districtsvoorzitter van Deurne Tjerk Sekeris (N-VA).

Met de bijenkasten wil het district de bijensterfte tegengaan. Door het gebrek aan voedsel en het gebruik van pesticiden dreigt massale bijensterfte. “In de stad worden minder pesticiden gebruikt en hebben de bijen een betere overlevingskans. Daar willen wij aan bijdragen door kasten te plaatsten en voldoende voeding aan te bieden.”

Cadeau voor trouwers

De potjes honing van de eerste Deurnese oogst worden allemaal opgekocht door het district. “De honing wordt als cadeau gegeven aan de koppels die trouwen in ons districtshuis. Ook bij een aantal lokale bakkers, beenhouwers en andere buurtwinkels zal de honing te koop zijn tegen 4,5 euro.”

De Sint-Rochushoning is de eerste van een reeks, als het van het district afhangt. “Ons doel is om in elke buurt in het district een ­eigen honing te maken, al moeten we eerst bekijken of dat mogelijk is. De bijen moeten natuurlijk ­voldoende voeding vinden. Het district trekt nu nog 8.000 euro uit voor nieuwe bijenkasten aan het Sint-Fredegandus Begraafpark. We hopen volgend jaar ook daar ook honing te oogsten. Verder kijken we ook nog naar plekken als het Rivierenhof, de Bremweide en andere groene zones.”

Stadsimker Micha De Herdt onderhoudt de bijenkasten. Hij is opgezet met het initiatief van Deurne. “Ondertussen duiken overal in Antwerpen en de districten initiatieven op om de bijenpopulaties te steunen en uit te breiden. Ook de Week van de Bij is een nuttig Vlaams initiatief om te benadrukken dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen door kleine aanpassingen in onze eigen tuinen.”

Honing oogsten kan zo'n twee keer per jaar volgens de stads­imker. “Als we geluk hebben, lukt het zelfs drie keer. Afhankelijk van het weer en hoe de bijen het doen, kun je per kast elke keer ongeveer 50 kilogram honing oogsten, afkomstig van zo'n 70.000 bijen per kast”, zegt De Herdt.

Om alle bijen aan Sint-Rochus voldoende voedsel aan te bieden, werd vlak aan de bijenkasten ook een bloemenweide gezaaid met 'bijvriendelijke' bloemen.

Stadsimker De Herdt zal samen met het districtscollege van Deurne de eerste honing uit de vier bijenkasten oogsten en voorstellen aan de buurtbewoners op donderdag 1 juni, om 14u op de begraafplaats Sint-Rochus. Aanwezigen krijgen zaadjes mee om thuis in de tuin ook bloemen voor de bijen te zaaien.

“In totaal mikken we op een oogst van 200 kilogram honing verdeeld over 800 potjes voor de inwoners van Deurne”, zegt De Herdt.

Rebecca Van Remoortere

 

Verantwoordelijke: Tjerk Sekeris districtsvoorzitter

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is