De olympische geschiedenis van Deurne

Op 4 augustus 2020, over deze onderwerpen: Erfgoed, Sport

Wisten jullie dat het oudste café van Deurne ‘De Veldduif’ vanaf het prille begin een wielercafé was? 

Of dat Sporthal Expo (in de Frank Craeybeckxlaan) oorspronkelijk het paviljoen van de Belgische Houtindustrie op de Wereldtentoonstelling van 1958 was?

 

Dit jaar gaat de Open Monumentendag door op zondag 13 september in het thema “100 jaar Olympische Spelen in Antwerpen”.

Het coronavirus zorgt er echter voor dat deze erfgoeddag wat anders loopt. Dit jaar zet de stad Antwerpen en het district Deurne maximaal in op een digitale versie.

 

“De focus ligt uiteraard voor een groot stuk op Antwerpen en ’t Kiel, maar ook Deurne heeft heel wat erfgoedparels die een link hebben met spel, sport en de VII-olympiade “, zegt Tjerk Sekeris, (districtsburgemeester en bevoegd voor erfgoed).

 

Liefst acht van de veertig Antwerpse erfgoed locaties hebben een link met het district Deurne en zo bevestigd het zijn naam als hét sportdistrict bij uitstek. “Het wordt een tour boordevol beeldmateriaal, feiten over de sporten en gebouwen, een virtuele rondleiding en nog veel meer”, lacht Peter Wouters (Schepen voor Sport). 
 

“Dat het oudste café van Deurne een duidelijke band heeft met het wielrennen toont aan dat deze sport belangrijk was en nog steeds is voor ons district. Afgelopen jaren stonden er telkens wielerevents op het programma, denken we hierbij aan o.a. Deurne koerst, de Profronde en de 2-districtenpijl”, vult Elke Brydenbach (Districtsschepen sport) aan.

Naast gekende sportdisciplines zoals tennis en voetbal komen ook vergeten parels aanbod, waaronder Deurne Expo en het VolXmuseum.

 


Iedereen kan de digitale tour ontdekken op: https://openmonumentendag2020.antwerpenmorgen.be/.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is