Vernieuwde Ter Rivierenlaan in Deurne: aanpak wateroverlast en focus op groen en veiligheid

Op 7 april 2023, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Mobiliteit en openbare werken

 Het college van Deurne heeft vandaag een verklaring afgelegd over de geplande heraanleg van de Ter Rivierenlaan. Het doel van het project is om de straat veiliger, groener, blauwer en leefbaarder te maken. De huidige staat van de riolering zorgt regelmatig voor wateroverlast bij de bewoners. Samen met Water-link zal de heraanleg van de straat worden uitgevoerd.

De laatste weken is de Ter Rivierenlaan een veelbesproken onderwerp geweest. Het districtscollege heeft tot op heden geen verklaringen afgelegd, omdat er nog geen concrete plannen waren. Na een goedkeuring van de projectdefinitie en het concept in het districtscollege, is nu het profiel van de straat bekend. Verdere plannen zijn nog niet beschikbaar.

Participatie met de bewoners is begonnen in augustus 2021 met een leefbaarheidsbevraging. Na verschillende workshops en ontwerpsessies zijn uiteindelijk verschillende ideeën besproken, maar niet allemaal haalbaar gebleken. Het uiteindelijke ontwerp is in december 2022 aan de bewoners getoond, waarbij voor- en tegenstanders hun mening hebben gegeven.

Brandweeradvies heeft ertoe geleid dat 65 tot 70% van de bomen gekapt moeten worden om de veiligheid te garanderen. Het districtscollege heeft met spijt in het hart besloten om alle bomen te verwijderen vanaf de Plankenbergstraat tot de Ter Heydelaan. Het nieuwe profiel van de straat zal lijken op dat van de Venneborglaan.

Hoewel het verwijderen van de bomen zwaar valt bij de buurtbewoners, zijn er ook positieve aspecten aan het project. Parkeerverlies wordt beperkt, wateroverlast tijdens hevige regenval wordt aangepakt en de straat wordt verkeersveiliger. Bovendien zal er een enorme vergroening van de straat plaatsvinden. De groene stroken worden uitgebreid van 800m² naar 6000m², waardoor er meer ruimte komt voor toekomstbomen. Deze zullen binnen enkele jaren zorgen voor een groene oase en een betere leefomgeving.
Bij dergelijke grote werken en investeringen moet er niet alleen gekeken worden naar de korte termijn, maar vooral naar de toekomst en duurzaamheid voor de volgende generaties.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is