Burgemeester voert nultolerantie in voor bezit en gebruik van vuurwerk: “Dit is geen coronamoeheid, maar een gevaarlijke maatschappelijke trend”

Op 9 november 2020, over deze onderwerpen: Politie & Veiligheid

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) voert een nultolerantie in voor het bezit of het gebruik van vuurwerk. Hij reageert daarmee op een aantal incidenten in bepaalde wijken. Naast Borgerhout gaat het dan bijvoorbeeld om de Luchtbal, Deurne, Berchem en het Kiel. De politie zal ook systematische identiteitscontroles houden.

Donderdag zette een vuurwerkbom een houten speelhuisje op het Terloplein in Borgerhout in lichterlaaie. “Uit verveling, omdat alles dicht is door de coronamaatregelen”, klonk het nuancerend. Maar Bart De Wever bekijkt het als een breder en gevaarlijker fenomeen. “Dit is meer dan coronamoeheid. Het komt niet uit de lucht vallen. Vorig jaar hebben we al enkele ernstige incidenten gehad. We zitten met een maatschappelijke trend die uit Nederland komt overwaaien: stoerdoenerij die niet enkel overlast voor de betrokken buurt veroorzaakt, maar ook kan omslaan in crimineel gedrag.”

Assertief sensibiliseren

De Wever beklemtoont dat de stad zich goed heeft voorbereid om maatregelen uit te rollen. Daar hangt naast een repressief ook een sensibiliserend luik aan vast. “Voor scholen en jeugdinstellingen hebben we een pakket gemaakt dat wijst op de grote lichamelijke gevaren van vuurwerk. Binnen dat sensibiliseren gaan we ook assertief te werk. Zo zullen we met agenten en de toezichters van jeugdinterventie langsgaan bij jongeren die we al kénnen voor dit soort incidenten. We willen hen duidelijk maken dat ze boetes riskeren.”

Camera’s

En dan is er de zero tolerance. Wie betrapt wordt met vuurwerk op zak of het gebruikt - ongeacht de leeftijd - krijgt onmiddellijk een pv. In alle wijken die gevoelig zijn voor het vuurwerkvandalisme zal de politie identiteitscontroles doen. “We vullen dat ook aan met mobiel cameratoezicht”, zo geeft het kabinet van de burgemeester nog mee.

Artikel: hln.be 06-11-2020 - Philippe Truyts

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is