U bent hier
Masterplan Ruggeveld
Het college keurde vandaag het masterplan voor Ruggeveld - Boterlaar-Silsburg goed. Dit ambitieuze plan omvat de aanleg van dit 83 ha grote park , en legt de herlocatie van de talrijke sport- en jeugdverenigingen vast. De eerste stap is de aanleg van 171 volkstuinen langs de Peter Benoitlaan, samen met de ontwikkeling van een natuurgebied en een fietspad langs de Koude Beek.
Het masterplan
Het gebied Ruggeveld – Boterlaar-Silsburg is een gebied van 83 ha groot, goed voor 5% van de totale groene, recreatieve ruimte van de stad. Momenteel zijn enkel de leden of supporters van de aanwezige voetbal-, korfbal- , katapult- , ski-, karabijn, rolschaats- en/of hondenclub, vertrouwd met dit landschap tussen het Rivierenhof en de Makro. Het masterplan Ruggeveld – Boterlaar-Silsburg zet in op de herkenbaarheid, toegankelijkheid en het omvormen van het gebied tot één groen sport- en recreatiepark.
Het masterplan kreeg gestalte door een unieke samenwerking tussen AG Stadsplanning Antwerpen, de stad, het district Deurne, Antwerpen aan ’t woord, de tientallen actieve clubs en verenigingen en de buurtbewoners. Het Nederlands-Belgische ontwerpteam Maxwan, Karres en Brands, 1010 en Goudappel Coffeng stond in voor de plannen. Een constructieve zoektocht op basis van hun talrijke ontwerpvoorstellen heeft ervoor gezorgd dat de vragen en wensen van de huidige verenigingen en gebruikers konden worden gecombineerd met het aanbod van ruimte van dit eigenzinnige en complexe gebied.
Het project is gelauwerd met de Vlaamse Ruimtelijke Planningsprijs 2010. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan het meest innovatieve en stimulerende initiatief op het vlak van ruimtelijke ontwikkeling. Voor de stad en haar partners is dit een extra stimulans om de komende jaren in verschillende fases te investeren. Hierbij staat de realisatie van een sportpark en -complex in combinatie met de continuïteit van de clubs voorop.
Parkkamers en groene voegen
Het masterplan voor het park Ruggeveld – Boterlaar-Silsburg herorganiseert het lappendeken aan activiteiten die er vandaag een plaats hebben. Gelijkaardige activiteiten worden geclusterd in de verschillende parkkamers. Deze vormen het kloppend hart van het park.
Zo worden er op Ruggeveld acht nieuwe voetbalvelden en vier nieuwe korfbalvelden voorzien. De bestaande atletiekpiste krijgt een tribune. Diverse jeugdbewegingen, de volkssportverenigingen, de korfbalclubs en de hondenclubs te Ruggeveld krijgen een nieuwe locatie in één van de parkkamers. Het woonwagenterrein schuift op naar het noorden en langs de Koude Beek komt het lang verwachte speelbos voor de jeugdverenigingen. Daarnaast belooft het toekomstige nieuwe sportcomplex te Ruggeveld een belangrijk icoon te worden aan de ingang van dit vernieuwde sport- en recreatiepark in Deurne.
Om deze verschillende parkkamers met elkaar te verbinden komt een netwerk van brede, publiek toegankelijk openbare ruimte: ‘de Groene Voegen’. Ze zijn de verbindende en sfeerbepalende elementen in het nieuwe park. In de voegen liggen de wandelpaden en is er veel ruimte voorzien voor natuur. Het realiseren van het volledige sport- en recreatief park zal minstens acht jaar in beslag nemen.