U bent hier
Containerpark Deurne opnieuw open na verbeteringswerken
Het containerpark van Deurne aan de Merksemsesteenweg kan vanaf 23 mei weer gebruikt worden. Na het uitvoeren van een aantal noodzakelijke verbeteringswerken werd het containerpark op 22 mei officieel heropend door districtsvoorzitter Peter Wouters en de bedrijfsdirecteur van stadsbeheer Kathleen Overmeer. De buurtbewoners waren uitgenodigd voor de opening met animatie en een hapje en een drankje.
Containerpark had betere infrastructuur nodig
Het containerpark in Deurne voldeed niet meer aan de vereisten om vlot en efficiënt afval te bezorgen en te laten wegvoeren. Dat probleem werd in het nieuwe ontwerp opgelost doordat vrachtwagens en personenwagens een verschillende ingang gebruiken, wat meteen ook de veiligheid van alle aanwezigen verbetert.
Bezoekers van het containerpark rijden naar een verhoogd binnenplein waarrond de containers staan. Dat maakt het gemakkelijker om afval in de lager staande containers te gooien. De circulerende vrachtwagens kunnen hierdoor ook eenvoudiger volle containers wisselen voor lege. Dit systeem zorgt bovendien voor een kortere wachttijd, aangezien bezoekers ook binnen kunnen in het containerpark wanneer de containers worden gewisseld.
Voor het personeel is het praktischer werken omdat er meer ruimte is en omdat het park beter werd ingericht. De medewerkers beschikken bovendien over een modern personeelsgebouw met nieuwe sanitaire voorzieningen. Bezoekers kunnen aan het onthaal in het personeelsgebouw ook terecht voor informatie.
Nood aan vernieuwing containerparken
In 1988 opende het eerste containerpark op Antwerps grondgebied. Aangezien recycleren en afvalverzameling de minder fraaie kant van een consumptiemaatschappij toont, werd er gekozen voor afgelegen gronden. Door stadsverdichting en bevolkingstoename werden de containerparken steeds belangrijker. Vandaag zijn ze verouderd en is het circulatieplan niet langer geschikt om de bezoekersstromen te ontvangen. 25 jaar na het eerste park werd het dus tijd voor een nieuwe architecturale visie op het containerpark.
Het moderne containerpark moet aanzetten tot een mentaliteitswijziging. Enerzijds wordt die gevisualiseerd door het personeelsgebouw te bouwen met duurzame materialen en het te voorzien van een groendak met een systeem van waterrecuperatie. Anderzijds wil de stad de Antwerpenaar een zeer transparant en veilig park aanbieden. De stad Antwerpen ontwikkelde dit concept samen met architectenbureau Bovenbouw. Na het containerpark van Berchem in 2013 is nu ook dat van Deurne vernieuwd. Om herkenbaarheid en uniformiteit te creëren, volgen ook nog andere containerparken in Antwerpen. Zo sluit het park van Borgerhout vanaf 23 mei voor verbeteringswerken.
Programma in functie van mentaliteitsverandering over recycleren
Sinds 1 januari 2015 hanteert de stad Antwerpen in haar containerparken het DIFTAR-principe. De boodschap is “de vervuiler betaalt”. Zo wil de stad haar inwoners aanzetten tot een mentaliteitsverandering, zodat ze niet te snel beslissen om hun oude spullen naar het containerpark te brengen. Het containerpark moet meer worden gezien worden als een schakel in de recyclageketen en niet louter als een eindstation voor onbruikbaar materiaal.
Daarom koos de stad op de opening voor talrijke activiteiten die bezoekers willen inspireren. Trashbeatz maakte muziek met op het eerste zicht nutteloos afval en samen met Caroline Verbrugghe konden de uitgenodigde buurtbewoners hun eigen aandenken aan dit openingsevent ‘upcyclen’. De heren van Smokey Goodness demonstreerden dat barbecueën ook op een duurzame manier kan, zij werken uitsluitend met fairtrade-producten en gebruiken alleen maar hout met het FSC-label.
Verantwoordelijken: Peter Wouters, districtsvoorzitter