Verkeersveiligheid voorop: Hoe Deurne levens redt, ondanks de kritiek van Vlaams Belang

Op 14 maart 2024, over deze onderwerpen: Politie & Veiligheid, Politiek

Recentelijk heeft Jan Van Wesembeeck, fractieleider van Vlaams Belang in Deurne, zware kritiek geuit op de werking van de Deurnese districtscollege. In een opiniestuk beschuldigt hij het college van inefficiëntie en geldverspilling, terwijl hij ook de geplande heraanleg van het kruispunt Bisschoppenhoflaan/Merksemsesteenweg/Lakborslei bekritiseert. Deze aantijgingen zijn echter gebaseerd op misinterpretaties en een gebrek aan inzicht in de complexiteit van stedelijke planning en veiligheid.

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) reageert sterk op deze beschuldigingen, benadrukkend dat de kritiek van Van Wesembeeck de plank volledig misslaat. "Begrijpend lezen is een fundamentele vaardigheid in politieke discussies, een vaardigheid waar het de heer Van Wesembeeck na meer dan 25 jaar in de oppositie kennelijk nog altijd aan ontbreekt," zegt Sekeris.

Feiten omtrent de districtswerking en kruispuntheraanleg

Het districtscollege heeft zich ingezet voor de verbetering van de verkeersveiligheid op de Bisschoppenhoflaan, een gewestweg met meer dan 50 ongevallen per jaar. De voorgestelde maatregelen zijn gericht op het verminderen van deze ongevallen en het voorkomen van dodelijke slachtoffers. Deze maatregelen omvatten het verwijderen van een bypass, het doodlopend maken van het zuidelijke deel van de Merksemsesteenweg, en het creëren van kortere oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers. "Deze acties zijn het resultaat van jarenlange inspanningen en dialoog met het gewest om onze straten veiliger te maken," legt Sekeris uit.

In tegenstelling tot de beweringen van Van Wesembeeck, zijn deze plannen wel degelijk gecommuniceerd en besproken binnen het districtscollege en de raad. "Het is betreurenswaardig dat de heer Van Wesembeeck zich niet bewust lijkt te zijn van deze discussies of de details van de projecten die wij goedkeuren," voegt Sekeris toe.

De realiteit van districtsfinanciën en betrokkenheid

Van Wesembeeck's opmerkingen over de financiën van het district missen context. De budgetten voor salarissen en zitpenningen zijn gestandaardiseerd en bedoeld om de werking van de districtsraad en het college te ondersteunen. Deze fondsen zijn essentieel voor het uitvoeren van projecten die de levenskwaliteit in Deurne verbeteren.

Bovendien werkt het district voortdurend aan het versterken van de band tussen politiek en bevolking, in tegenstelling tot de claim van Van Wesembeeck dat dit doel "herleid is tot een overbetaalde praatbarak". Het district organiseert regelmatig openbare raadszittingen, commissies, en inspraakmomenten waar burgers hun mening en zorgen kunnen uiten. Deze initiatieven tonen de inzet van het districtscollege voor transparantie en burgerparticipatie.

Besturen en niet roepen langs de zijlijn

Terwijl de kritiek van Van Wesembeeck kan wijzen op een diepere politieke kloof, benadrukt Sekeris dat het essentieel is om voorbij de retoriek te kijken en samen te werken aan concrete oplossingen voor Deurne. "Het is gemakkelijk om kritiek te uiten vanaf de zijlijn. Het vereist echter moed, visie en samenwerking om werkelijke verbeteringen in onze gemeenschap te realiseren," zegt Sekeris.

Meer weten over de heraanleg? Zie website Agentschap Wegen en Verkeer.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is