Nieuwe Paprikacoalitie neemt Deurne onder handen met bestuursakkoord 'Doordacht Deurne'

Op 21 december 2024, over deze onderwerpen: Politiek

Deurne heeft een nieuwe coalitie: N-VA, Vooruit en Groen vormen samen het districtsbestuur voor de komende zes jaar. Onder de naam 'Doordacht Deurne' presenteerden ze vrijdag hun plannen. Tjerk Sekeris (N-VA) neemt voor de derde keer de rol van districtsburgemeester op zich en benadrukt dat het nieuwe schepencollege, met 36 jaar bestuurservaring, het meest ervaren ooit is. De bestuursploeg combineert de ervaring van gevestigde namen met de frisse ideeën van nieuwkomers, waarbij de nadruk ligt op een weloverwogen en toekomstgericht beleid.

N-VA als stuwende kracht

Met drie schepenen en de burgemeester levert N-VA de kern van het bestuur. Tjerk Sekeris blijft als districtsburgemeester het gezicht van Deurne en neemt cruciale bevoegdheden als financiën, ruimtelijke ordening, erfgoed en grenscorrecties voor zijn rekening. “Met 'Doordacht Deurne' kiezen we voor een beleid dat traditie en vooruitgang combineert. We willen bouwen aan een Deurne dat sterker, groener en aangenamer is om in te leven,” zegt Sekeris

Eerste schepen Elke Brydenbach (N-VA) gaat fulltime aan de slag en focust op communicatie, sport, groen, senioren, begraafplaatsen en propere straten. Ze wil meer mogelijkheden creëren voor sporten in open lucht, zoals fitness-toestellen in parken en een Finse piste in Park Groot Schijn. Daarnaast wil ze het aanbod van zaalsporten uitbreiden en urban sports zoals BMX en skateboarding stimuleren. “Sport verbindt mensen en maakt Deurne gezonder en levendiger,” zegt Brydenbach.

Nieuw in het schepencollege is Alain Hoeckx (N-VA), een vertrouwd gezicht binnen de lokale middenstand. Hij neemt citymarketing, lokale economie, markten en foren, streetart, dierenwelzijn en de burgerlijke stand onder zijn hoede. Hoeckx wil zich inzetten om de middenstand in Deurne-Zuid te versterken met een nieuwe handelaarsvereniging. Hij wil de markten een frisse boost geven door extra animatie en pop-upkavels aan te bieden voor startende ondernemers. Daarnaast pakt hij groots uit met plannen voor streetart en dierenwelzijn, waaronder een unieke dierengedenkplaats. “Deurne verdient een creatieve en bruisende uitstraling die mensen uitnodigt om hier te wonen, te werken en te genieten,” zegt Hoeckx vastberaden.

Een breed gedragen akkoord

Hoewel N-VA de leidende partij is, speelt samenwerking met Groen en Vooruit een belangrijke rol. Frank Vercammen (Vooruit) blijft actief als schepen van cultuur, sociale zaken en mobiliteit. Hij wil armoedebestrijding en sociale cohesie versterken door buurtprojecten en laagdrempelige ontmoetingsplekken. Karen Maes (Groen) richt zich als schepen op jeugd, participatie, openbaar domein en milieu. Ze wil participatiegroepen oprichten om bewoners actief bij heraanlegprojecten te betrekken en het pleintjeswerk voor jongeren versterken.

“Het bestuursakkoord weerspiegelt de brede dialoog tussen drie partijen,” zegt Sekeris. “De kiezer heeft de kaarten complex geschud, maar we hebben samen een akkoord bereikt dat iedereen vooruithelpt. Deze coalitie is een verstandige keuze voor Deurne." Sekeris besluit met een kwinkslag: "Als het Vlaams Belang dit bestuursakkoord te links vindt en de communisten het akkoord te rechts, dan zijn we geslaagd in onze opzet."

Beelden: Luc Van Malderen

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is