Eerste Deurnse struikeldrempel herdenkt 133 slachtoffers van nationaalsocialisme

Op 24 april 2024, over deze onderwerpen: Erfgoed

Op woensdag 24 april plaatste de Duitse kunstenaar Gunter Demnig de eerste Deurnse struikeldrempel als herinnering aan de razzia van 1942. De drempel is een initiatief van het district en het Burgerinitiatief Struikelstenen Deurne.

Struikelstenen liggen verspreid over heel Europa. Het zijn betonnen keien van 10 op 10 centimeter die individuele slachtoffers van het nationaalsocialisme herdenken. Op de steen ligt een messing plaatje met de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon. Struikeldrempels zijn breder — 100 op 10 centimeter — en herdenken hele slachtoffergroepen.

Tjerk Sekeris, districtsburgemeester:

“Met een eenvoudige, betekenisvolle ceremonie wil district Deurne in aanwezigheid van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en met de steun van het Burgerinitiatief Struikelstenen onze 115 Joodse medemensen herdenken die in de nacht van 28 op 29 augustus 1942 door de bezetter zijn weggevoerd.”

Demnig plaatste de eerste Deurnse drempel aan de vroegere cinema Plaza in de Gallifortlei, nu basisschool Sancta Maria. In de nacht van 28 op 29 augustus 1942 werden daar 133 Joden opgesloten. 115 van hen werden naar kazerne Dossin gevoerd en de meesten werden van daar naar Auschwitz of andere uitroeiingskampen gebracht. 107 mensen overleefden die kampen niet.

Voor de plaatsing van de drempel werden aanwezigen ontvangen met muziek en verwelkomd door districtsburgemeester Tjerk Sekeris. Daarna lichtte historicus Bruno De Wever de geschiedenis toe en Wim Kenis, initiatiefnemer van de struikelstenen in België, vertelde meer over het project. Tot slot werden de namen van de slachtoffers voorgelezen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is