De Schuunste Klap #16: Waarom steken we de draak met iemand?

Op 3 juli 2025

Wanneer iemand voor schut wordt gezet, zegt men wel eens dat er ‘de draak met hem wordt gestoken’. Toch klinkt het steken van een draak eerder heldhaftig en gedurfd dan ludiek. Waarom zeggen we dat dan eigenlijk? Dat zou Sint-Joris u vandaag vertellen, ware het niet dat hij al een hele tijd dood is. Gelukkig doet Jong N-VA dat met alle plezier in zijn plaats.

In middeleeuwse schouwspelen streden ridders vaak tegen draken. Ook in kinderboeken staan draken vaak tussen dappere ridders en hun geliefde in, vuurspuwend en boos kijkend. Die symboliek gaat terug op een heilige uit de laatantieke tijd: Sint-Joris, vandaag bekend als de patroonheilige van Engeland en Georgië. Het rode kruis op witte achtergrond is dan ook het kruis van Sint-Joris. Of hij werkelijk heeft bestaan, is voer voor discussie, maar zijn bekendste legende vertelt hoe hij een draak zou hebben gedood in de stad Silena, een Noord-Afrikaanse stad die door een draak werd geteisterd. In oud-Georgische teksten ligt de stad in de binnenlanden van Anatolië. De bewoners offerden er eerst dieren en later ook mensen om de draak gunstig te stemmen. Ten einde raad offerden ze zelfs een prinses, tot Sint-Joris langskwam, de draak versloeg en de prinses redde, waarna de bewoners zich tot het christendom bekeerden.

Dat verhaal werd vervolgens talloze keren nagespeeld in middeleeuwse schouwspelen, waarin een ridder een draak in alle vormen en kleuren versloeg. Soms leek de draak op een monster van stro, soms was het niet meer dan een hoop hooi die de ridder met zijn zwaard doorboorde. Zo werd de legende na verloop van tijd meer ludiek dan serieus en lachte men eigenlijk met de draak. ‘De draak steken’ betekende uiteindelijk dat je de spot dreef met iemand of iets, of iemand voor de gek hield.

Het is echt waar, beste lezer. We zijn niet de draak met jou aan het steken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is