De opening van ringpark het schijn: een nieuwe groene long voor Antwerpen

Op 19 april 2023, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Mobiliteit en openbare werken

Vandaag is de opening van het nieuwe Ringpark Het Schijn, gelegen tussen Schijnpoort en Rivierenhof, waarmee Deurne verder uitbreidt. Het park zorgt voor meer groen, een betere waterbuffering en verbetert de bereikbaarheid van bestaande groene zones voor fietsers en wandelaars.

Ringpark Het Schijn verbindt Deurne Noord en Antwerpen door de Ring te overkappen. Hierdoor kunnen wijken die voorheen met de rug naar de Ring stonden verder uitbreiden met zicht op het nieuwe park. Dit project is ontstaan uit samenwerking tussen zes ontwerpteams, inwoners, burgerbewegingen en het district Deurne tussen september 2017 en mei 2018, met als doel de leefbaarheid rond de Antwerpse Ring te verhogen.

De Schijnvallei: Een verjongd park verbindt Borgerhout en Deurne-Noord

Het park bestaat uit een overkapping ter hoogte van Trix aan Spoor Oost, die Deurne-Noord met het hart van Borgerhout verbindt, en een overkapping van een deel van de nieuwe verbindingsweg tussen Schijnpoort en de Ring. De Schijnvallei en de Schijn, de vergeten rivier van Antwerpen, spelen de hoofdrol in dit Ringpark. De rivier wordt vertakt en komt volledig bovengronds, met twee eilanden en glooiende oevers.

De bestaande toegangen tot het park worden buurtpleinen en een overkapping aan Hof ter Lo verbindt Deurne en Borgerhout voor fietsers en voetgangers. Op het eerste eiland kunnen bezoekers wandelen, spelen of genieten langs het water, terwijl het tweede eiland volledig in het teken staat van de natuur. Freya Van Alsenoy, districtsraadslid, benadrukt de aandacht voor het behoud van de natuur en veilige nestplaatsen voor watervogels op dit eiland.

Het Ringfietspad, gelegen tussen de Ring en het Schijn, zorgt voor verbinding met het Ringpark Lobroekdok via een nieuwe fietsbrug over de Schijnpoortweg. Aan de andere kant van het park verbindt een fietstunnel onder de Turnhoutsebaan het Rivierenhof met het Ringpark. De werken aan deze fietstunnel zijn in maart 2022 gestart en zouden tegen het voorjaar van 2023 klaar moeten zijn.

Tjerk Sekeris, districtsburgemeester, is verheugd met de overkapping van de Antwerpse Ring en stelt dat het nieuwe Ringpark Het Schijn Deurne-Centrum en Borgerhout toegankelijker maakt voor voetgangers en fietsers.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is