Antwerpse gemeenteraad verbiedt hinderlijke garagekaartjes: de straten worden weer een stukje schoner

Op 28 maart 2023, over deze onderwerpen: Propere stad

Antwerpen is de eerste Vlaamse stad die komaf maakt met de ergernis van hinderlijke garagekaartjes. Deze kaartjes belanden vaak op de grond of naast de vuilnisbak en zorgen zo voor extra zwerfvuil. Maar dat is nu verleden tijd. Op 27 maart 2023 heeft de Antwerpse gemeenteraad een verbod gestemd op het uitdelen van commerciële flyers en dit zal ook gelden voor de vervelende garagekaartjes.

Hinderlijke garagekaartjes vaak afkomstig van dubieuze handelaars in tweedehandsvoertuigen

De Groepering van de Handelaars in tweedehandse Voertuigen waarschuwt voor deze kaartjes, die vaak afkomstig zijn van niet-officiële handelaars in tweedehandsvoertuigen. "Er zijn maar weinig echte professionals die zo werken", aldus algemeen secretaris Daniel Labours. Bovendien zijn deze kaartjes vaak dubieus en niet zonder gevaar. Bij het terugkomen van een dagje shoppen kan er een kaartje onder de ruitenwisser liggen waarop staat dat een handelaar in tweedehandswagens geïnteresseerd is. Het is meestal geen goed idee om hierop in te gaan, aangezien de telefoonnummers vaak niet bestaan en er ook problemen kunnen ontstaan bij de verkoop van de wagen.

Antwerpen verbiedt uitdelen van garagekaartjes en commerciële flyers om zwerfvuil te verminderen

Met het verbod op commerciële flyers en garagekaartjes slaat de stad Antwerpen twee vliegen in één klap. Een deel van het zwerfvuil wordt definitief uitgesloten en mensen worden niet meer lastiggevallen door ongevraagde reclame. Schepen van Stads- en Buurtonderhoud, Els van Doesburg (N-VA), benadrukt dat het verbod een belangrijke stap is in de strijd tegen zwerfvuil in Antwerpen. "We willen de stad weer netjes en leefbaar maken voor onze inwoners en bezoekers. Het uitdelen van deze hinderlijke reclame zorgt voor extra zwerfvuil en ergernis bij veel mensen. Met dit verbod willen we deze vorm van hinderlijke reclame tegengaan en de straten van Antwerpen weer een stukje schoner maken", aldus van Doesburg.

De stad Antwerpen hoopt hiermee een voorbeeld te stellen voor andere Vlaamse steden en gemeenten. In Wallonië is een dergelijk verbod al langer van kracht. Het verbod op commerciële flyers is ingaan na de goedkeuring op de gemeenteraad van maandag 27 maart 2023.

Beeld ter illustratie door Luc Van Geyte

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is