42 Deurnse straten werden deze zomer een speelstraat

Op 31 augustus 2022, over deze onderwerpen: Jeugd

Deze zomervakantie vonden er 42 speelstraten plaats in Deurne. Hierdoor konden kinderen in hun eigen straat vrij en veilig op straat spelen. Het district zorgde dat een deel van de straat afgesloten werd, gaf een toelage en voorzag speelpakketten voor de kinderen. Daarnaast genoten de lange speelstraten ook van een culturele voorstelling of een workshop. ​

Ouders die hun kinderen tijdens de zomer op straat wilden laten spelen, konden bij het district Deurne een korte (1 of 2 dagen) of lange speelstraat (3 tot 14 dagen) aanvragen via de dienst Ding Dong Deurne. Als de (autoluwe) straat voldeed aan enkele voorwaarden, kon (een stuk van) de straat afgesloten worden. Terwijl de kinderen op straat speelden, praatten de ouders gezellig met hun buren.

42 ​ speelstraten

In juli en augustus waren er 42 speelstraten in Deurne, waarvan 25 lange en 17 korte. Naast het afsluiten van de straat, voorzag het district voor elke speelstraat een toelage van 15 euro per speeldag (om drank, hapjes en/of klein spelmateriaal aan te kopen) en een speelpakket voor de kinderen (met o.a. stoepkrijt, een frisbee, een cijferkubb of een blikkenwerpspel, ...).

Elke Brydenbach, districtsschepen voor jeugd en Ding Dong Deurne:

“Kinderen en volwassenen die in Deurne op straat spelen. Een utopie? Zeker niet! In een stedelijke omgeving vinden we het belangrijk dat jongeren voldoende ruimte krijgen op het openbaar domein. Het district levert dan ook de nodige inspanningen om tijdens de vakantieperiodes zoveel mogelijk Deurnenaren te engageren een speelstraat in te richten. Koning auto wordt voor heel even buitenspel gezet en kinderen en volwassenen krijgen de ruimte om van hun straat een écht speelparadijs te maken. Gezellig petanque spelen met de buren terwijl de kinderen een balletje trappen, het kan dan allemaal! Als bevoegd schepen ben ik fier dat het concept van onze speelstraten aanslaat en dat het een groeiend succes is.” 

Voorstelling of workshop

De deelnemers van de lange speelstraten genoten deze zomer ook van een extraatje, nl. een culturele voorstelling of een workshop (aangeboden door het district). Zo was er onder andere een circusact, werden er vogelhuisjes en evenwichtsplankjes geknutseld, was er een workshop beatboxen en konden kinderen genieten van een ‘verhalenmachine’.

Speelstraat aanvragen

Deurnenaren die tijdens de paas- en/of zomervakantie 2023 een speelstraat willen organiseren, vragen deze vanaf het voorjaar aan via www.deurne.be/dingdongdeurne. Voor meer informatie kunnen ze steeds contact opnemen met de medewerkers van Ding Dong Deurne via dingdongdeurne [at] antwerpen.be of tel. 03 338 45 12.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is