Herdenking met struikelsteen: eerbetoon aan Lode Sel, verzetsheld en slachtoffer van naziterreur

Op 31 maart 2024, over deze onderwerpen: Politiek

Gisteren vond er op de Mortselsesteenweg, huisnummer 11, een ontroerende ceremonie plaats ter herdenking van Lode Sel, een jongeman die 80 jaar geleden overleed terwijl hij door de nazi's werd vervoerd naar het concentratiekamp Natzweiler-Struthof. De plechtigheid, gekenmerkt door muzikale omlijsting van Oscar Bohnen en toespraken door districtsburgemeester Tjerk Sekeris en de huidige bewoner Piet Wollaert, markeerde de legging van een struikelsteen ter ere van Sel's moed en tragische lot.

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris sprak tijdens de ceremonie over het belang van herinnering en de noodzaak om de verhalen van verzet tegen onrecht en onderdrukking levend te houden. Hij benadrukte de significante rol van de buurt en initiatieven zoals het 'Burgerinitiatief Struikelstenen Deurne' in het behouden van deze cruciale stukken geschiedenis.

De historie van Lode Sel werd door Piet Wollaert, de huidige bewoner van het herdenkingsadres, in detail gedeeld. Wollaert onthulde hoe de aankoop van het huis in 1990 hem uiteindelijk leidde tot een diepgaand onderzoek naar de levens en het lot van vroegere bewoners, met name Sel en de Schneider familie, die beiden prominent waren in de gemeenschap van Deurne voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lode Sel, actief in het verzet en gevangengenomen door de nazi's op zijn zeventiende, wordt herinnerd voor zijn onwrikbare moed en het tragische verloop van zijn jonge leven. Hij was de zoon van Jos Sel, een prominente figuur binnen de socialistische en arbeidersbewegingen van Antwerpen, wat illustreert dat zijn passie voor rechtvaardigheid en verzet diep geworteld was.

De ceremonie en de legging van de struikelsteen dienen als een herinnering aan de gruwelen van fascisme en de waarde van verzet, met een duidelijke boodschap van Wollaert: "Met de plaatsing van deze struikelsteen willen we hulde brengen aan dit slachtoffer van haat, onverdraagzaamheid en fascisme, want gisteren kan morgen zijn." Dit eerbetoon aan Lode Sel en de inspanningen van Deurne benadrukken de continue strijd tegen vergetelheid en het belang van herinneren voor toekomstige generaties.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is