Eerbetoon Vredesmonument Deurne

Op 14 januari 2018, over deze onderwerpen: Politie & Veiligheid
Vredesmonument Deurne

Speech Districtsburgemeester Tjerk Sekeris 14 januari 2018.

Dat de Tweede wereldoorlog nog steeds de gemoederen beroert  is een historische open deur intrappen getuige de actuele uitzendingen op de VRT over de kinderen van de collaborateurs.

Het bloed van de miljoenen slachtoffers dat  de Europese bodem heeft doordrenkt is weliswaar uitgedroogd maar de diepe wonden zijn voorzeker nog niet geheeld zelfs  72 jaar na de capitulatie van nazi Duitsland.

De beelden van de opeengestapelde uitgemergelde lijken van de Joodse slachtoffers op de bevroren grond van Auschwitz en andere uitroeiingskampen zijn diep gegrift in het collectief Europees geheugen.

Tot op vandaag worstelt men nog steeds met de existentiële vragen: Waarom? Hoe was het mogelijk?

Als bewijs van deze stelling: iedere dag verschijnen historische analyses , her en der worden colloquia georganiseerd  met het doel proberen  te vatten wat er gebeurd is in de periode 1939-1945

Oorlog treft de mensen in hun lichaam en hun ziel: om dit te begrijpen hoeft men geen hoogstaande  intellectuele academische debatten te voeren.

 

Het Deurnese Vredesmonument eert dé mens die opstaat tegen gewetenloos geweld.

Het gaat over ‘ Erkentelijkheid’ van de huidige generatie voor hen die het aangedurfd hebben -hoewel beëdigde ambtenaren- bevelen te negeren wetende dat ze zich blootstelden aan zware sancties zelfs de zwaarste.

Het is  niet de eerste maal dat het Deurnese  politiekorps wordt geëerd.

Reeds op 26 oktober 2009 heeft het Forum van Joodse Organisaties een’dag van de erkentelijkheid’ georganiseerd ‘ als dankbetuiging en herinnering aan de nagedachtenis van de politieagenten die hun leven op het spel hebben gezet om tijdens WOII joden uit de handen van de nazi’s te redden’

Dit monument moet aanzetten tot eerbetoon en tot nadenken.

De verantwoordelijkheid van de huidige en toekomstige  generaties mag zich niet beperken tot het  roepen van de slagzin ‘nooit meer’.

Voortdurend moet worden onderwezen, toegelicht om niet te vergeten.

We zijn het verschuldigd aan hen die hun leven hebben gegeven en levens hebben gered.


Verantwoordelijke: Tjerk Sekeris districtsburgemeester.
Foto's: Guido Hufkens.

 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is