District vreest 10 maanden extra werken op Dé Herentalsebaan deel twee

Op 22 februari 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

In 2018 werd dé Herentalsebaan tussen het ’t Mestputteke en het ziekenhuis AZ Monica heraangelegd. Op dat ogenblik werden ook de plannen voor het tweede gedeelte tussen het ziekenhuis en de keerlus voor Albert Heijn getekend. Aan de inwoners en handelaars van dat gedeelte van de straat werd door AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) beloofd dat zij onmiddellijk na het einde van fase 1 aan de werken van fase 2 zouden beginnen. 

De realiteit was helaas anders... 

Die plannen liepen helaas vertraging op. Er waren problemen met de financiering bij De Lijn en Water-Link. De oorzaak van de prijsstijging ligt bij de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. 

Vandaag werkt de Stad Antwerpen aan de opmaak van het bestek en het district Deurne ziet uit naar de vernieuwing van één van de belangrijkste straten van het district. Zoals eerder aangegeven participeert De Lijn in de heraanleg van dé Herentalsebaan.  

"Tot onze grote verbazing laat De Lijn nu weten dat zij de tramlijn tijdens de werken in bedrijf wil houden. De Lijn wil met andere woorden, de tram alternerend over één spoor laten rijden tot Silsburg", vertelt Tjerk Sekeris districtsburgemeester van Deurne. 

 Sekeris gaat verder: "Dat wil zeggen dat de uitvoeringstermijn van de werken van ruwweg 8 maanden naar 18 maanden zal gaan omdat de werken hierdoor meer gefaseerd zullen uitgevoerd moeten worden! Anderzijds is er ook een grotere kost aan verbonden omdat zowel de Stad Antwerpen als Water-Link de werken gefaseerd in elk segment moet uitvoeren alsook o.a. signalisatie die veel langer moet blijven staan." 

“Bewoners en handelaars zijn de dupe” 

“Wij vinden het onbegrijpelijk dat De Lijn zonder overleg met de inwoners, de handelaars en het district Deurne zo maar beslist om de werken te spreiden over achttien maanden”, aldus Sekeris

 "Er is een woonzorgcentrum (met dienstencentrum) in de straat, een bekende Deurnese plantenzaak en één van de weinige overgebleven “warme” bakkers van Deurne. Dat kan gewoon niet en nochtans heeft De Lijn voldoende alternatieven beschikbaar (trams met kop staart aansturingen , wissels … ) om de dienstverlening tot het ziekenhuis te waarborgen. Tussen het ziekenhuis en de keerlus kan een pendelbus ingelegd worden."

District onderneemt actie

Het district heeft een collegiale brief gestuurd naar De Lijn in de hoop dat ze de dialoog aan gaan met de buurt, handelaars en het district om de situatie te herbekijken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is