Deurnes bestuur ongerust: Dagelijks 500 bussen door Deurne

Op 25 januari 2022, over deze onderwerpen: Luchthaven Deurne, Mobiliteit en openbare werken

Het District Deurne las in de pers een aantal verontrustende berichten over de plannen van De Lijn voor de bouw van een nieuwe stelplaats aan de luchthaven op het grondgebied van de gemeente Mortsel. De Lijn bouwt die stelplaats ter vervanging van haar stelplaats in de Zurenborg (Antwerpen).

Het district stelt de bouw van deze stelplaats niet in vraag, wel de ongemakken

Stelplaatsen zoals de huidige horen niet thuis in woongebieden, maar heeft een aantal vragen en bedenkingen bij de keuze van De Lijn om de verkeersafwikkeling te laten lopen over het grondgebied van het district Deurne.
Dagelijks zullen zo’n 500 bussen (cijfers De Lijn) door onze woonwijken circuleren met zeer grote ongemakken tot gevolg. Een aanzienlijk aantal van deze bussen zullen strikt genomen ook volkomen overbodig zijn omdat het een zuiver in- en uitrijden van lege bussen betreft evenals bussen die instaan voor het vervoer van het eigen personeel. Deze overdosis bussen zal voor zeer ernstige luchtverontreiniging, zware geluidsoverlast en stevige trillingen zorgen, en zal op sommige plekken leiden tot ronduit onveilige en zeer gevaarlijke verkeerssituaties.


Vragen aan De Lijn via een collegiaal schrijven:

  1. Waarom is het district Deurne nooit betrokken bij de ontwikkeling van het plan van deze stelplaats, daar een groot deel van de bewegingen zullen gebeuren op ons grondgebied;
  2. De Provincie Antwerpen bouwt momenteel een FietsOStrade Antwerpen – Lier naast de spoorwegbedding. Die FietsOStrade sluit t.h.v. de Luchthavenlei aan op een te ontwerpen fietspad/fietsstraat Saffierstraat en op het bestaande districtenfietspad (Vosstraat). Wij wensen onze bezorgdheid uit te drukken over de veiligheid van fietsers op het fietspad. Een aangeboden oplossing kan nooit de prioriteit van de fietsers beïnvloeden. De Lijn moet met andere woorden zorgen voor een oplossing waarbij de fietsers altijd voorrang heeft op het openbaar vervoer (STOP principe);
  3. Het district Deurne wenst op de hoogte gebracht te worden over de afwikkeling van het verkeer, de impact van dat verkeer op het grondgebied van het district Deurne en wil graag op de hoogte gebracht worden van de maatregelen die De Lijn zal nemen om één en ander verkeersveilig af te wikkelen.

Het district Deurne vraag aan het College van Burgemeester en Schepenen van en te Antwerpen om dringend een overleg in te plannen met De Lijn om de herziende plannen te bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is