Bezoek China dit jaar in Deurne

Op 15 juni 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed

De Chinese Toren in het Boekenbergpark is één van de landmarks van ons district. Deze toren werd rond 1800 – 1805 gebouwd on opdracht van Jan Willem Smets, een rijk bankier en koopman die zaken deed met China.

De toren was 26 meter hoog, met vijf galerijen boven elkaar geplaatst. In 1956 werd de toren wegens de bouwvalligheid volledig afgebroken tot op de gelijkvloerse verdieping. Vandaag is er nog slechts een restant te zien, waarop een omgekeerd schotelvormig dak geplaatst werd.

 

Samenwerking Unitas Tuinwijk & District Deurne

Unitas Tuinwijk, de bloeiende wijkwerking rond de Unitas buurt, heeft nu in samenwerking met het district Deurne, panelen geplaatst in de Chinese Toren, met de geschiedenis van het kasteel en het park Boekenberg, het groteke en de jagerstoren. Een gedicht van André Solie, buurtbewoner en ere-burger van Deurne over zijn geliefde buurt vervolledigen de serie.

“Een mooi voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen district en de Unitas Tuinwijk”, zegt Tjerk Sekeris, districtsburgemeester.
“De toren heeft vandaag een expo-58 gevoel, met de panelen en de nabijgelegen horeca zaak wordt het als trekpleister alleen nog aantrekkelijker”.

Foto's Luc Vandeput

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is