Achterpoortjes inburgeringstraject gesloten

Op 15 december 2017, over deze onderwerpen: Politiek

Sinds februari 2016 zijn nieuwkomers die zich voor het eerst in Wallonië of Brussel vestigen en vervolgens binnen vijf jaar naar Vlaanderen verhuizen, ook verplicht inburgeringslessen te volgen. Vlaams Parlementslid Peter Wouters was één van de initiatiefnemers van deze nieuwe regel. 

De wijziging van het decreet in 2016 zorgde ervoor dat mogelijke achterpoortjes op vlak van verplichte inburgering gesloten werden. In Brussel en Wallonië is een inburgeringstraject immers niet verplicht. Dat wil zeggen dat nieuwkomers die zich in Brussel of Wallonië vestigen, in principe geen Nederlandse lessen moeten volgen. Tot voor de decreet wijziging gebeurde het dan ook dat nieuwkomers zich eerst vestigden in Brussel of Wallonië om nadien naar Vlaanderen te verhuizen en zo aan de inburgeringsplicht ontsnapten. 

“Dat is nu dus niet meer mogelijk. Door de wijziging van het decreet moeten nu ook alle nieuwkomers die zich eerst vestigen in Brussel of Wallonië en binnen de vijf jaar verhuizen naar Vlaanderen, ook verplicht het inburgeringstraject volgen. Dat is uiteraard een positieve zaak,” vertelt Peter Wouters. “Uit de cijfers die mijn collega Willy Segers opvroeg bij minister Liesbeth Homans, blijkt dat we hierdoor reeds 1.248 nieuwkomers in de provincie Antwerpen verplicht hebben om Nederlandse lessen te volgen, die daar voordien aan waren ontsnapt.”

Over heel Vlaanderen gaat het om 3.358 personen die vanuit Brussel en Wallonië komen en nu het inburgeringstraject verplicht moeten volgen. Daarvan komen er dus meer dan een derde van terecht in de provincie Antwerpen.


Verantwoordelijke: Peter Wouters
Vlaams Volksvertegenwoordiger

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is